De Nijmeegse Stuwwal – LUX, 1 juli

De Nijmeegse Stuwwal – Landschappelijk icoon in verval?
LUX, woensdag 1 juli 2009

De stuwwal bij Nijmegen geldt voor velen als een van de meest waardevolle landschappen van Gelderland. Van ver af dient hij zich aan als groen icoon en als buffer tegen een immer uitdijende stad. En inmiddels maakt de stuwwal deel uit van het Nationale Landschap waartoe de Ooijpolder en het Rijnstrangengebied al langer behoorden. De algemene erkenning ten spijt ontkomt de stuwwal niet aan een gestage landschappelijke verrommeling. Vaak gaat het om relatief kleinschalige activiteiten, maar stukje bij beetje geven landschap en ecologie terrein prijs ten gunste van uitbreiding van bestaande bouw. Een voorbeeld is het Kastanjedal in Beek.
Is deze verrommeling van waardevolle gebieden als de stuwwal tegen te gaan of is deze een “fact of life”? Ligt de oplossing in handen van overheden als gemeente en provincie? En hoe pakken ze het bij onze oosterburen aan wanneer het gaat om ontwikkeling en bescherming van het Duitse deel van de wal? In een debat over de stuwwal worden deze vragen voorgelegd aan onder anderen Paul Wilbers (burgemeester Ubbergen), Eric Luiten (hoogleraar cultuurhistorie en -ontwerp) en Helmut Hardt (stedenbouwkundige/milieu en landschapsplanoloog). Het programma wordt ingeleid door Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

Woensdag 1 juli / aanvang 20 00 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900 5 89 46 36

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Architectuur