VREDE VAN NIJMEGEN – Stadhuis, 26 nov

Nijmegen herinnert #6: De Vrede van Nijmegen
Stadhuis Nijmegen – Donderdag 26 november 2009
 
De Vrede van Nijmegen verwijst naar een reeks van verdragen die een einde maakte aan de Hollandse oorlog, uitgebroken in het rampjaar 1672. Deze verdragen werden van 1678 tot 1679 gesloten en betroffen afspraken tussen onder meer de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Frankrijk, Spanje, Zweden en Duitsland.

De Vrede van Nijmegen wordt dit jaar uitgebreid herdacht. In Nijmegen zelf natuurlijk, maar ook in het Europees parlement wordt er uitgebreid aandacht aan besteed. Waarom zijn de in Nijmegen gesloten verdragen zo belangrijk voor Europa en voor Europese samenwerking?

In de zesde aflevering van Nijmegen herinnert geeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans een lezing over het belang van de Vrede van Nijmegen voor Europa en gaat conservator Ruud Priem van Museum Valkhof in op de historische betekenis van deze gebeurtenis. Ook wordt het voornemen om een grote tweejaarlijks terugkerende gebeurtenis te organiseren op initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Radboud Universiteit, Royal Haskoning, de gemeente Nijmegen en De Volkskrant bekend gemaakt. Staatssecretaris Timmermans en burgemeester De Graaf zullen die gebeurtenis op bijzondere wijze aankondigen.

Donderdag 26 november/ Let op locatie: Stadhuis Nijmegen (ingang Burchtstraat)
aanvang 20.00 / Entree gratis / Reserveren: 0900-589 46 36/ www.lux-nijmegen.nl
Een debat georganiseerd door de gemeente Nijmegen
 
ooo
 
Nijmegen herinnert #5 – De Canon van Nijmegen
LUX – vrijdag 16 oktober 2009

Vanavond in LUX het vijfde deel uit de lezingencyclus Nijmegen herinnert… In deze lezing van prof.dr. Dolly Verhoeven, hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen aan de Radboud Universiteit en voorzitter van de Nijmeegse canoncommissie, staat de presentatie van de Canon van Nijmegen centraal. Ook stadsdichter Jaap Robben verzorgt een bijdrage.

Na afloop van de lezing wordt in de Mariënburgkapel, die vanaf 16 oktober ingericht is als het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, de Canon van Nijmegen officieel gepresenteerd, waarmee tevens het startschot wordt gegeven voor de Week van de Geschiedenis. Burgemeester De Graaf zal in de Mariënburgkapel het eerste exemplaar van de Canon van Nijmegen in ontvangst nemen.

Na de presentatie van De Canon van Nijmegen is in de Mariënburgkapel een tentoonstelling te zien over de onderwerpen die in de canon aan bod komen. Ook vindt na 21 00 uur een geschiedenisquiz plaats in het Regionaal Archief Nijmegen en kunt u deelnemen aan rondleidingen door de binnenstad.
Vrijdag 16 oktober / aanvang 19 30 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900 5 89 46 36
Een programma op initiatief van de Gemeente Nijmegen
  
ooo
 
Nijmegen herinnert # 4: De bevrijding van Nijmegen

LUX, 23 september 2009

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Nijmegen bevrijd werd door de geallieerden. Deze gebeurtenis – op 20 september 1944 – speelde een cruciale rol in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding van Nijmegen en de oversteek van de Waal betekende voor de stad echter niet het einde van de oorlog.

Nog maandenlang was Nijmegen frontstad omdat de geallieerden bij Arnhem werden tegengehouden. Dit leidde wederom tot grote persoonlijke en materiële verliezen. Duizenden Nijmegenaren vluchtten naar Brabant. In dit vierde deel van de serie Nijmegen herinnert wordt in beelden, verhalen en persoonlijke gesprekken het verhaal van de bevrijding van Nijmegen en de frontstadperiode verteld.

Met historicus Joost Rosendaal (Radboud Universiteit), Serge Blom (Nederlands Instituut Militaire Historie), Brigade-generaal Ben Bouman en burgemeester Thom de Graaf. ?

Woensdag 23 september 2009 / Aanvang 20.15 / Entree gratis / Locatie LUX, Nijmegen/ Reserveren kassa LUX: 0900 589 46 36.

Een programma georganiseerd door de Gemeente Nijmegen
 
>> Foto’s Bevrijding Nijmegen – Optocht Voertuigen, 20 sept 2009
 
ooooo
 
Nijmegen herinnert # 3 – De Vierdaagse: Het grootste evenement van Nederland
LUX, donderdag 16 juli 2009

De vlaggenparade, een feestende mensenmassa, vastberaden wandelaars en marcherende soldaten in de brandende zon. Dit jaar bestaat de Vierdaagse honderd jaar en dat gaat gevierd worden. Het grootste wandelevenement ter wereld trekt ieder jaar weer tienduizenden wandelaars en feestvierders naar Nijmegen.
 
Al sinds 1909 trekken wandelaars er op uit om vier dagen lang de kilometerslange tocht af te leggen in ruil voor het felbegeerde kruisje. Ook de Vierdaagsefeesten, voorheen de Zomerfeesten, vormen vanaf 1970 een belangrijk onderdeel van het evenement. Al veertig jaren lang bezoeken duizenden mensen tijdens de derde week van juli de verschillende cafés en podia in de binnenstad, aan de Waalkade en in het Valkhofpark. In de derde aflevering van de lezingenreeks Nijmegen herinnert.. staat de geschiedenis van de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten centraal. In lezingen, anekdotes, gesprekken en (film)beelden wordt het verhaal van beide evenementen verteld, van het prille begin tot aan het heden.

Burgemeester De Graaf opent de avond met de presentatie van een digitale encyclopedie over de geschiedenis van de Vierdaagse. Bijdragen worden daarna geleverd door Johan Willemstein, marsleider vierdaagse, Theo Camps, bestuursvoorzitter Vierdaagsefeesten, Clemens Verhoeven, auteur van De Vierdaagse: het grootste evement van Nederland, en Marcel Claassen, archivaris van de vierdaagse.

Donderdag 16 juli / aanvang 20 00 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900 5 89 46 36

Een programma georganiseerd door de Gemeente Nijmegen
 
ooooo
 
Nijmegen herinnert #2: Het verhaal van de Waal
LUX, 25 mei 2009

Zwemmen naar de overkant van de Waal? Levensgevaarlijk zegt men nu. De Bataven deden daar 2000 jaar geleden echter minder moeilijk over. Als onderdeel van het Romeinse leger vormden zij een onmisbaar elitecorps voor wie de rivieren geen hindernis vormden. De anekdote over de oudste bewoners van de Nijmegen toont de hechte band tussen stad en rivier in de oudheid. Deze verbondenheid neemt in de hele geschiedenis van Nijmegen een prominente plek in. De welvarende stad van de gebroeders van Limburg is ondenkbaar zonder de Waal. De gezonde rivaliteit met Arnhem wordt pas mogelijk met de aanleg van aanleg van de spoorbrug eind 19e eeuw en de Waalbrug in de jaren dertig. En in de huidige tijd? Met de sprong over de Waal, de aanleg van de stadsbrug en de plannen voor de dijkteruglegging is de vraag naar de stad en de rivier hoogst actueel. Hoe denken we over dertig jaar, kijkend vanaf het nieuwe stadseiland naar de binnenstad, over het verhaal van de Waal? In deze tweede lezing in de reeks Nijmegen herinnert staat de geschiedenis van de Waal centraal en wordt tegelijk de vraag gesteld naar de toekomst. Met bijdragen van bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen Dolly Verhoeven (RU), wethouder Paul Depla, cultuurhistoricus dr. Toon Bosch (Open Universiteit), directeur van archeologisch projectbureau Auxilia dr. Rien Polak en historicus dr. Jan Kuys (RU).
 
Maandag 25 mei / Aanvang 20.00 / Entree gratis / Locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen/ Reserveren kassa LUX: 0900 589 46 36

Een programma op initiatief van de Gemeente Nijmegen
 
ooooo
 
Nijmegen Herinnert #1 – Publiekspresentatie ‘Nijmegen’44’, over het bombardement
LUX, 3 maart 2009

 

Op 22 februari wordt een van de grootste rampen herdacht die Nederland in de twintigste eeuw hebben getroffen: Het bombardement in 1944 op de stad Nijmegen waarbij grote delen van het stadscentrum werden verwoest en meer dan 760 doden vielen. De catastrofe luidde een rampzalig jaar in, waarin Nijmegen maandenlang frontstad was en wederom grote persoonlijke en materiële verliezen werden geleden. Bij de aanstaande herdenking van het bombardement verschijnt de langverwachte publicatie Nijmegen ’44, waarin historicus Joost Rosendaal de vele kanten van dit oorlogsjaar behandelt en ingaat op de vraag hoe hieraan na de oorlog betekenis is gegeven. De ramp van 22 februari zou zijn weggedrukt. Was dit omdat een bevriende mogendheid de stad had verwoest? Was er een complot dat de ware toedracht moest verdoezelen? En wat is er nu werkelijk gebeurd op de fatale dag in februari en in de maanden daarna? In LUX presenteert Joost Rosendaal de belangrijkste bevindingen van zijn onderzoek en gaat in gesprek met o.a. Wiel Lenders (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945). Gespreksleider is Johan van de Woestijne.

Dinsdag 3 maart / aanvang 19 30 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900 5 89 46 36

Dit programma is de eerste aflevering van Nijmegen Herinnert, een serie van 6 lezingen en gesprekken over de geschiedenis van Nijmegen, georganiseerd door de Gemeente Nijmegen

Dinsdag 3 maart
Nijmegen Herinnert #1: Nijmegen ’44 – Verwoesting, verdriet en verwerking

ooooo
 
Nijmegen, 26 februari 2009
 
Lezingenreeks in bijzonder jaar: ‘Nijmegen herinnert’

Nijmegen stelt dit jaar in zes lezingen de Nijmeegse stadshistorie centraal. Gekozen is voor 2009 omdat de stad dit jaar een aantal bijzondere momenten uit haar geschiedenis herdenkt. 22 februari was het 65 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door bommen van geallieerde vliegtuigen en ook de bevrijding van Nijmegen is in september 65 jaar geleden. Verder wordt dit jaar de Vrede van Nijmegen uitgebreid herdacht. Deze thema’s komen in de lezingencyclus aan bod. Op 3 maart is de eerste lezing in Lux over het bombardement.

De gemeente Nijmegen organiseert de zes lezingen op initiatief van de raad. Hiermee wil de gemeente aandacht besteden aan hoogtepunten uit de Nijmeegse geschiedenis. Nijmegen kiest er als oudste stad van Nederland voor om in haar stadspromotie deze geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Met de reeks lezingen ondersteunt de gemeente ook de vele activiteiten die vrijwilligers en maatschappelijke organisaties al ondernemen om de historie van de stad te belichten. De lezingen worden samen met deze organisaties georganiseerd en de gemeente zoekt de combinatie met bestaande herdenkingen, exposities en evementen

De thema’s zijn:
1. Publiekspresentatie ‘Nijmegen’44’, over het bombardement – 3 maart 2009  meer info
2. Nijmegen en de Waal in historisch perspectief – voorjaar 2009
3. 100 jaar Vierdaagse – juli 2009
4, De Gebroeders van Limburg – augustus 2009
5. De bevrijding van Nijmegen – september 2009
6. Vrede van Nijmegen – najaar 2009

De eerste bijeenkomst in deze reeks is de publiekspresentatie van het boek Nijmegen’44, verwoesting, verdriet, verwerking van Joost Rosendaal op 3 maart. De bijeenkomst is samen met de Radboud Universiteit en Lux georganiseerd en vindt plaats in Lux van 19.30-21.30 uur. De kaartjes zijn gratis en zijn te reserveren bij Lux. Rosendaal gaat in debat met verschillende gasten en de zaal over de uitkomsten van zijn onderzoek. Aanwezige sprekers zijn naast Rosendaal loco-burgemeester Paul Depla, David Barnouw (NIOD), Jos Joosten (Radboud Universiteit) en Rob Jaspers (De Gelderlander).

Bron Gemeente Nijmegen