Tuinenwedstrijd in Nijmegen

Nijmegen, 2 juli 2007
 
Nijmegen organiseert deze zomer tuinenwedstrijd

Bewoners van Nijmegen kunnen deze zomer meedoen met een tuinenwedstrijd. Er zijn zowel individuele prijzen als een straatprijs te winnen. Ook mensen met kleine tuinen of enkel een balkon of daktuin kunnen meedoen en laten zien hoe leuk het is een kleurrijke tuin of balkon te hebben. Met de wedstrijd wil de gemeente bewoners stimuleren om steenoppervlak te vervangen door mooie planten.

De wedstrijd loopt van juli tot oktober. Wie wil deelnemen kan zich vanaf deze week tot uiterlijk 1 augustus aanmelden via de gemeentelijke website (www.nijmegen.nl ) of een formulier in weekblad De Brug. De gemeente komt deze zomer twee keer kijken bij de deelnemers, en maakt de prijswinnaars in oktober bekend.
De drie beste tuinen of balkons worden beloond met cadeaubonnen van een tuincentrum ter waarde van €100,- , €75,- en €50,-. Er zijn 3 categorieën: 1. voortuinen en/of zijtuin;
2. geveltuin (een strook van maximaal 50 cm breed tegen de muur aan); 3. balkon of daktuin.
Voor elke categorie zijn 3 prijzen.
Bewoners kunnen ook samen meedingen naar een straatprijs. Per straat moet wel minimaal 30 procent van de bewoners meedoen. De mooiste straat krijgt een straatcadeau ter waarde van €500,- in de vorm van bijvoorbeeld een boom of een bankje.

Aan de deelname zijn de volgende voorwaarden verbonden:
• Groen: minimaal 50 procent van de tuinoppervlakte dient beplant te zijn
• Planten en dieren: het heeft de voorkeur als bij de beplantingskeuze/inrichting rekening is gehouden met diervriendelijke soorten, zoals vlinderplanten, en/of gebruik gemaakt wordt van een aantal inheemse (‘wilde’) planten.
• Chemische middelen: in de tuin en op de verharding worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Groene metamorfose
In wijken waar weinig openbaar groen is, willen we samen met bewoners de leefbaarheid in de wijken verbeteren. In de veelal stenige straten willen we de komende jaren bewoners stimuleren hun voortuin groener te maken. Samen maken we een plan voor zowel verbetering van de voortuinen als van de openbare ruimte. Dat plan wordt in 2008 op kosten van de gemeente uitgevoerd. Zo kunnen buurten aantrekkelijker worden om in te wonen. Na de metamorfose moeten bewoners de tuin zelf onderhouden en gaat de gemeente de tuinen volgen. Aan het einde van de zomer worden de bewoners getracteerd op een straatbarbeque of straatfeest. Het budget voor dit project bedraagt 30.000 euro.
Voor meer informatie over de metamorfose kunt u contact opnemen met Gerda Hendriks via nummer 024-3299608

Bron: Gemeente Nijmegen