Saïd Achouitar – Nijmegenaar van het jaar

Nijmegen, 5 januari 2009

Achouitar is Nijmegenaar van het jaar
 
Saïd Achouitar is Nijmegenaar van het jaar 2008. Een stadsbrede jury verkoos hem boven de andere twee genomineerden Theo Rasing en André Stufkens. Achouitar kreeg de ereprijs omdat hij er vorig jaar in slaagde om zijn jeugdzaalvoetbalproject Futsal Chabbab ook buiten zijn wijk en zelfs de stadsgrenzen uit te breiden. Burgemeester Thom de Graaf en juryvoorzitter Bea Postma-Wanga maakten de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Nijmegen.

De jury prees Achouitar als een rolmodel voor de Nijmeegse jeugd. Met zijn zaalvoetbalactiviteiten biedt hij veel kansarme en moeilijk te bereiken jongeren de kans om een omslag in hun leven te maken. Door een goede combinatie van sport en huiswerkbegeleiding werken jongeren op een positieve manier aan hun toekomst. Het project draagt ook sterk bij aan de leefbaarheid in Nijmeegse wijken. Futsal Chabbab bestaat al een aantal jaren, maar in 2008 slaagde Achouitar er ook in om zijn succesvolle ‘product’ tot ver buiten zijn wijk aan de man te brengen. Vele maatschappelijke partijen en overheden in en buiten Nijmegen toonden interesse.

In het totaal trainen zo’n 150 jongens en meisjes, tussen de 9 en 16 jaar, tweemaal per week anderhalf uur in een sportzaal, en gaan maximaal twee keer per week naar huiswerkbegeleiding. Het project loopt op dit moment al in drie Nijmeegse wijken: Hatert, Heseveld en Neerbosch-Oost. Binnenkort komen daar Malvert en Voorstenkamp bij.

Burgemeester Thom de Graaf is blij met de winnaar en de genomineerden: “Saïd Achouitar, Theo Rasing en André Stufkens behoren alle drie tot het beste dat Nijmegen te bieden heeft op sociaal, wetenschappelijk en cultureel gebied. Het zijn echte ambassadeurs voor Nijmegen. Ik ben dan ook trots op hen alle drie. Saïd Achouitar is een prachtige winnaar die bijdraagt aan een betere toekomst voor Nijmeegse jongeren en dus voor de stad.”

De verkiezing ‘Nijmegenaar van het jaar’ is een initiatief van burgemeester De Graaf. Op die manier wil hij Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De winnaar krijgt een oorkonde en een bronzen beeldje. Nijmegenaren konden de afgelopen weken kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van 2008′. Een onafhankelijke voordrachtscommissie onder leiding van OSRN-voorzitter Ton van Gaalen maakte uit alle kandidaten de voorselectie. Vervolgens koos een stadsjury, samengesteld uit een breed spectrum van de Nijmeegse samenleving, de winnaar.

Meer informatie over de Nijmegenaar van het jaar en de genomineerden is te vinden op www.nijmegen.nl
  
Bron Gemeente Nijmegen
 
ooo
 
Nijmegen, 24 december 2008
 
Wie wordt Nijmegenaar van het jaar?
Drie kandidaten
 
De drie Nijmegenaren die in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar 2008′ zijn Saïd Achouitar, Theo Rasing en André Stufkens. De verkiezing is een initiatief van burgemeester Thom de Graaf waarmee hij Nijmegenaren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden, wil eren. De winnaar wordt op 5 januari bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.
 
Nijmegenaren konden de afgelopen weken kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van 2008′. Een onafhankelijke voordrachtscommissie onder leiding van OSRN-voorzitter Ton van Gaalen maakte uit alle kandidaten de voorselectie. Vervolgens koos een stadsjury, samengesteld uit een breed spectrum van de Nijmeegse samenleving, de winnaar. Voorzitter van die jury was mevrouw Postma-Wanga.

De kandidaten:
Saïd Achouitar is al jaren bezig met het vrijwilligersproject Futsal Chabbab (jeugdzaalvoetbal). Hij slaagt erin om kwetsbare jongeren via sport (zaalvoetbal) meer te betrekken bij hun buurt. Maar ook de studieprestaties van de pubers verbeteren. Hoewel zijn project al een aantal jaren loopt, is het Achouitar in 2008 gelukt om zijn ‘product’ ook buiten zijn wijk én de stad aan de man te brengen. Vele maatschappelijke partijen en overheden in en ver buiten Nijmegen willen zijn succesvolle project ondersteunen of navolgen.

Theo Rasing, hoogleraar aan de Radboud Universiteit won in 2008 twee prestigieuze wetenschappelijke prijzen voor onder meer zijn onderzoek naar magnetisme: de Spinozapremie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) én de prijs voor Wetenschap en Maatschappij. Rasing behoort tot de absolute top van de Nederlandse universitaire wereld. De uitstraling van dergelijke erkenning voor de universiteit én voor de stad mag niet worden onderschat. Want een hoogwaardige universiteit trekt nieuwe talentvolle en creatieve mensen naar Nijmegen en die zijn van wezenlijk belang voor het culturele, wetenschappelijke en economische klimaat.

André Stufkens zet zich vrijwillig én bezoldigd in voor het behoud van het Nijmeegs cultureel erfgoed. In 2008 springen vooral zijn verdiensten voor de Ivensstichting in het oog. De in november gepresenteerde Dvd-collectie en de bijbehorende activiteiten eren één van Nijmeegs beroemdste zonen en hebben nationale en internationale uitstraling voor Nijmegen.

Uitgebreide informatie over de drie kandidaten is te vinden op www.nijmegen.nl

Bron Gemeente Nijmegen
 
 
Rubriek Maatschappij, cultuur en welzijn