Onderdelen Liburna verloren bij brand Museumpark Orientalis

Afgelopen zaterdag woedde er een hevige brand bij Museumpark Orientalis. Een grote loods ging in vlammen op. Hierbij zijn ook onderdelen van de Liburna, de replica van een Romeins zeilschip, verloren gegaan. Dit unieke schip is gebouwd op de werf in Millingen aan de Rijn en sinds 2015 te zien in het museumpark. Het schip zelf is intact, maar onder meer de mast, roeiriemen, zeil en tuigage lagen in de afgebrande loods en waren niet meer te redden.

Wethouder Erik Weijers: “Het is bijzonder jammer dat deze onderdelen van de Liburna verloren zijn gegaan. We willen met de complete Liburna toch een verbinding leggen met de Romeinse geschiedenis van Berg en Dal.”

De Liburna is compleet van eikenhout en weegt ruim vijf ton. Het schip is gebouwd op de werf in Millingen, door een grote groep (leerling)timmerlieden. Het is eigendom van de gemeente Berg en Dal en in bruikleen gegeven aan het museumpark Een uniek object met historische en toeristische waarde. Het schip zelf ligt vooraan het park bij de ingang en is hierdoor ongedeerd.