Nijmegen, 13 november 2012
Gemeente en onderwijs werken samen aan Onderwijsvisie 2013-2017
Welke ambities heeft Nijmegen voor het onderwijs? En hoe kunnen die gerealiseerd worden? In een startnotitie beschrijven het college van burgemeester en wethouders en het onderwijs het proces om in de eerste helft van 2013 samen met ouders en leerlingen, het bedrijfsleven, kinderopvangaanbieders en experts een visie te ontwikkelen voor het Nijmeegse onderwijs.
In het coalitieakkoord 2010-2014 ‘Werken aan een duurzame toekomst’ is opgenomen dat de gemeente Nijmegen een educatieve coalitie wil vormen met het onderwijs, om het onderwijs toekomstbestendig te maken. Daar wil het college met een Onderwijsvisie mede vorm aan geven. Ook ontwikkelingen zoals de transitie van het sociaal domein, de invoering van de participatiewet en de komst van het passend onderwijs zijn aanleiding om een onderwijsvisie op te stellen. Op dit moment wordt er in Nijmegen ook gewerkt aan de Stadsvisie 2020. Voor de onderwijsvisie is er een apart traject, omdat de stadsvisie over een langere periode gaat en voor meer onderwerpen geldt en daardoor abstracter is.
De Onderwijsvisie wordt gezamenlijk opgesteld door het onderwijs, van het basisonderwijs tot de universiteit, en de gemeente. Ook worden belangrijke partners betrokken. Gezamenlijk worden thema’s, prioriteiten en acties benoemd. Het is de bedoeling om begin 2013 thema’s op te halen die leven in de samenleving. Via de media en bijeenkomsten gaat de gemeente in gesprek met leerlingen, ouders, docenten, directeuren, werkgevers, hogeschool en universiteit, kinderopvang en Nijmeegse adviescommissies. Verder komt er een schrijfwedstrijd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en een stadsdebat. Hieruit komt een notitie voort met de belangrijkste opbrengsten, die wordt besproken in een stuurgroep van gemeente en schoolbesturen en met de gemeenteraad. Thema’s die het onderwijs en de gemeente in ieder geval willen bespreken zijn de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en de aansluiting van het onderwijs op ondersteuning van leerlingen. Hierbij gaat het er bijvoorbeeld om dat jongeren worden opgeleid in sectoren waar banen te vinden zijn, zodat de stap van onderwijs naar werk zo klein mogelijk is. En dat jongeren de adequate ondersteuning krijgen om met een diploma van school te gaan.
Nadat in de stad onderwerpen zijn opgehaald die belangrijk zijn voor het onderwijsbeleid en prioriteiten gesteld zijn, worden de thema’s vanaf maart verder uitgewerkt: wat moet er gebeuren om een verbetering op deze onderwerpen te bewerkstelligen en wie moet dat doen? Ook deze fase wordt interactief ingericht met betrokkenen, via onder andere een klankbordgroep van ouders en leerlingen, een vertegenwoordiging van werkgevers, het maatschappelijk middenveld en de kinderopvang. Experts kijken mee in dit proces. In een afrondend stadsdebat worden de uitkomsten van het traject gepresenteerd.
Resultaat is een Onderwijsvisie die aangeeft waar Nijmegen de komende jaren aan gaat werken, wie dat gaat doen en hoe aan deze thema’s vorm wordt gegeven. De concrete acties worden vastgelegd in een Lokale Educatieve Agenda. Beide worden voor de zomer aan de raad voorgelegd.
Bron Gemeente Nijmegen