Onderzoek ‘Papa kan niet lopen, maar wel huppelen’ wint Klokhuis Wetenschapsprijs op filmfestival InScience

Het onderzoek ‘Papa kan niet lopen, maar wel huppelen’ is de winnaar van de zevende Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van Anouk Tosserams, arts-promovenda Revalidatie & Neurologie aan het Radboudumc, en Dr. Jorik Nonnekes, revalidatiearts aan het Radboudumc. De prijs werd uitgereikt tijdens de achtste editie van InScience – International Science Film Festival Nijmegen.

20230319_INSCIENCE_JESSEWENSING_1
Fotograaf: Jesse Wensing

Papa kan niet lopen, maar wel huppelen

Mensen met Parkinson kunnen minder goed bewegen. Door bepaalde ’trucjes’, zoals huppelen, met een bal stuiteren of te lopen als een cowboy, lukt dit vaak beter. Dit onderzoek is gericht op waarom deze trucjes zo goed werken, en wat er dan precies gebeurt in de hersenen.

Gekozen door kinderen

De winnaar is gekozen door kinderen die via de website van Het Klokhuis (NTR) konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal zijn er 11045 stemmen uitgebracht. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een aflevering van Het Klokhuis gewijd. Deze aflevering gaat in première tijdens de volgende editie van InScience, van 14 tot en met 17 maart 2024.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen ruim 80 onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd waren door de redactie van Het Klokhuis. De prijs is voor de zevende keer uitgereikt op InScience. Met deze wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

Uitreiking tijdens InScience 2023

De Klokhuis Wetenschapsprijs werd op zondag 19 maart tijdens de achtste editie van InScience bekendgemaakt door Klokhuispresentator Nizar El Manouzi.Meer dan 300 kinderen hebben kennis gemaakt met de wetenschappers tijdens het programma ‘Ontmoet de onderzoeker’ in de Bibliotheek Mariënburg. Naast de uitreiking van de prijs werd de Klokhuisaflevering ‘Mijn vader heeft ALS’ vertoond, over het winnende onderzoek van de afgelopen editie.