Nijmegen, 26 februari 2007
Bouwhistorisch onderzoek St. Nicolaaskapel op het Valkhof
Hoe oud is de St. Nicolaaskapel op het Nijmeegse Valkhof nou precies? Op die vraag hoopt de gemeente Nijmegen binnenkort antwoord te krijgen. In de week van 5 maart komen gerenommeerde bouwhistorici van de Technische Universität Berlin onderzoek doen naar de St. Nicolaaskapel. De groep bestaat uit prof. dr. Johannes Cramer, dr. Barbara Perlich en vijf Berlijnse studenten. Zij worden bijgestaan door twee Nederlandse bouwhistorici van de gemeente Amsterdam, die tevens docent zijn aan de HBO+ opleiding Bouwhistorie van de Hogeschool Utrecht. Van deze opleiding zullen ook enkele studenten deelnemen aan het onderzoek, dat plaatsvindt in nauw overleg met de Valkhofvereniging.
Op grond van literaire bronnen en kunsthistorische vergelijkingen gaat men ervan uit dat de Karolingische of St. Nicolaaskapel dateert uit ongeveer 1030. Bouwhistorisch onderzoek – ook wel bovengrondse archeologie genoemd – levert waarschijnlijk meer informatie op over de bouwgeschiedenis van de kapel en daarmee ook over de ouderdom. De onderzoekers gaan de kapel opmeten en uittekenen. Verder onderzoeken ze de gebruikte steensoorten op herkomst en ouderdom. Mogelijk wordt ook jaarringenonderzoek verricht bij de houten onderdelen.
Het bouwhistorisch onderzoek naar de St. Nicolaaskapel past in het streven van Nijmegen om meer aandacht te geven aan de cultuurhistorie. Bovendien is het onderzoek een uniek samenwerkingsproject tussen Duitse en Nederlandse wetenschappers. In Duitsland heeft men meer ervaring op het gebied van bouwhistorisch onderzoek dan in Nederland. De Duitse wetenschappers die hier het onderzoek komen doen, zijn bovendien gespecialiseerd in de vroeg-romaanse bouwkunst. Het onderzoek zelf kost de gemeente Nijmegen niets. Wel zal de gemeente bijdragen in de reis- en verblijfkosten en faciliteren bij de onderzoeksbenodigdheden.
Het bouwhistorisch onderzoek staat los van de herbouw van de Donjon.
Bron: Gemeente Nijmegen