Online workshops bij het Afrika Museum

Ga thuis aan de slag met onze wereldse activiteiten: van een werelds gerecht tot wereldse spelletjes, van origami tot het bedenken van je eigen feest.

Maak zelf een liefdesbriefje van kralen

Afrika Museum Liefdesbrief
bron: https://www.afrikamuseum.nl

In een liefdesbrief beschrijf je wat je voor iemand voelt. Maar wist je dat je ook met kralen een briefje kunt maken? 

Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken, net als bij de Nguni en de Zulu in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een kralenbriefje voor de jongen waar ze verliefd op zijn. In zo’n briefje wordt met verschillende kleuren en vormen een boodschap overgebracht. Met deze opdracht maak je zelf zo’n kralenbriefje. Ben je niet verliefd? Geen probleem. Er is vast wel iemand waar je veel van houdt voor wie je een liefdesbrief kunt maken. Of maak het voor iemand die wel wat liefde kan gebruiken.

Knutsel een Nieuwjaarspiñata

Foto resultaat nieuwjaarspinata 2
bron: https://www.afrikamuseum.nl

In Mexico worden piñata’s veel gebruikt bij verjaardagen en Kerst, maar ook bij andere feesten worden ze opgehangen. De hele maand december hangen ze in Mexico óveral! De traditionele vorm van een piñata is een ster met zeven punten, zoals onze musea ze ook in de collectie hebben. Tegenwoordig worden piñata’s gemaakt in alle vorm en figuren. Op het feest wordt het vrolijke piñata-spel gespeeld. Om de beurt proberen mensen geblinddoekt, met een stok, de piñata kapot te slaan. Wat erin zit is een verrassing, maar vaak is deze gevuld met snoep, confetti en soms cadeautjes! Sla tijdens Oud & Nieuw jouw piñata stuk. Zo begin je het nieuwe jaar kleurrijk!  

Hoe de piñata wordt gemaakt ontdek je tijdens deze wereldse activiteit.  

Knip samen een symbolische familiehanger

Voor veel mensen is het belangrijk om hun familiegeschiedenis te kennen. Dat je weet waar je vandaan komt en wie je voorouders zijn. In Ghana is er zelfs een woord voor: Sankofa. Het betekent: “ga terug en haal het”. Daar hoort ook dit symbool bij. Sankofa wordt vaak gekoppeld aan het spreekwoord, “Se wo were fi na wosankofa a yenkyi,” dat zou je kunnen vertalen als: “Het is goed om terug te gaan naar hetgeen je bent vergeten.” We hebben het verleden nodig om vandaag te begrijpen. Uit je cultuur en je geschiedenis kun je inspiratie halen voor de toekomst. In deze maanden brengen we extra veel tijd door met familie. Maar hoe goed ken jij je familiegeschiedenis eigenlijk? 

sankofa collectie item Afrika Museum
Bron: Sankofa kam uit collectie Afrika Museum

Print de plaat uit op A3 of A4 papier, zorg dat het dubbelzijdig en in kleur wordt geprint. En dan kun je aan de slag! In de bouwplaat zitten vragen verwerkt over jouw familie en waar je vandaan komt, die je samen beantwoordt. Daarna kun je de onderdelen knippen en de hanger in elkaar zetten. Waar hang jij je familiehanger op?  

In de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen zitten enkele Sankofa-gerelateerde objecten. In het Afrika Museum is één van die objecten te bewonderen. Deze houten kam met Sankofa motief werd vaak als geschenk van een aanbidder aan een vrouw gegeven. 

Bron: Sankofa kam uit collectie Afrika Museum

Dit is een kleine greep uit de vele online workshops die het Afrika Museum jullie kunnen aanbieden. Kijk dus snel op de website van het Afrika Museum en ga aan de slag. Ook leuk om dit tijdens de vakantie te doen!