Concert: Oosterse sferen met Sheherazade

Arnhem, 12 november 2018

Afscheid van een flamboyante dirigent

Oosterse sferen met Sheherazade

Chef-dirigent Antonello Manacorda neemt na zeven jaar afscheid bij Het Gelders Orkest. De Italiaan presenteert een contrastrijk laatste programma als chef-dirigent. Het gloednieuwe werk 1002 van Hawar Tawfiq, Sheherazade van Rimski-Korsakov en het Eerste vioolconcert van Max Bruch met meestervioliste Antje Weithaas. Dit afscheid gaat niet ongemerkt voorbij, in Apeldoorn (22-11), Arnhem (23-11) en Nijmegen (24-11). 

Unaniem was de pers zeven jaar geleden over het droomdebuut van chef-dirigent Antonello Manacorda bij Het Gelders Orkest: ‘Manacorda geeft met de Zevende van Mahler zijn visitekaartje af’ en ‘Het Gelders Orkest stijgt onder leiding van de nieuwe maestro boven zichzelf uit’. Nu neemt de flamboyante en energieke Italiaan afscheid van zijn orkest. Dat gaat bepaald niet ongemerkt voorbij, want het programma dat Manacorda voor dit concert samenstelde draait om een gloednieuw werk van Hawar Tawfiq dat hij in opdracht van Het Gelders Orkest componeerde. Als vluchteling kwam Tawfiq naar Nederland waar hij zich al snel ontpopte tot getalenteerd violist en gedreven componist. Veel van zijn muziek is in ons land uitgevoerd en ook Het Gelders Orkest heeft daaraan meegewerkt.

Tawfiq denkt nog regelmatig terug aan zijn eerste kennismaking met klassieke muziek waarmee hij in zijn geboortestreek niet zo makkelijk in aanraking kwam. Een van de eerste stukken die hij hoorde was Sheherazade van Rimski-Korsakov. Voor Tawfiq niet zo maar een stuk, want een deel van de Sprookjes uit 1001 Nacht waarop deze symfonische suite gebaseerd is, speelt zich af in de Koerdische landstreken. Reden temeer om dit schitterende en kleurrijke werk, naast de wereldpremière van Tawfiqs 1002 op het programma te zetten.

Als contrast tussen al deze ‘Oosterse’ muziek het geliefde Eerste vioolconcert van Max Bruch. De befaamde violist Joseph Joachim, die in 1868 de première speelde noemde het ‘De droom van elke virtuoos, dramatisch krachtig en melodisch’. Geknipt voor meestervioliste Antje Weithaas, die met haar complete cd-opname met het werk van Bruch alom respect afdwong.

Voor meer informatie, achtergronden en kaarten voor het concert kijkt u op www.hetgeldersorkest.nl.

Programma
Tawfiq 1002 (wereldpremière)
Bruch Vioolconcert nr. 1
Rimski-Korsakov Sheherazade

Concertgegevens
Antonello Manacorda dirigent
Antje Weithaas viool

Apeldoorn | Orpheus
Donderdag 22 november 20.00 uur
Inleiding 19.15 uur
€ 19 –  € 49

Arnhem | Musis
Vrijdag 23 november 20.00 uur
Inleiding 19.00 uur
€ 19 –  € 55

Nijmegen | De Vereeniging
Zaterdag 24 november 20.15 uur
Inleiding 19.15 uur
€ 19 –  € 55

Kaarten voor dit concert bestelt u op www.hetgeldersorkest.nl

Meer Concerten Nijmegen