Open Monumentendag, cultuurtoeristisch uitje

Nijmegen, 13 november 2008
 
Open Monumentendag als cultuurtoeristisch uitje

De Open Monumentendag is voor veel bezoekers een goede aanleiding voor een dagje Nijmegen. Het cultuurtoeristische uitje wordt vaak gecombineerd met een andere activiteit, zoals winkelen en cafébezoek.
Dat blijkt uit publieksonderzoek in het weekend van 13 en 14 september tijdens de Open Monumentendag 2008.

In Nijmegen waren 53 momenten geopend, goed voor 12.000 bezoeken. Iets minder dan de helft van de bezoekers komt van buiten de stad. Dat zijn niet alleen bezoekers uit de regio, ook de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Zuid-Holland en Zeeland waren vertegenwoordigd. Er was zelfs bezoek uit België, China en Duitsland.

Zo’n 90 procent van het publiek was al bekend met het evenement. Bijna de helft van de ondervraagden had het evenement al eerder en vaker bezocht, variërend van twee tot tien voorgaande edities. Het oordeel over de Open Monumentendag Nijmegen 2008 is positief. Het evenement wordt qua kwaliteit en variatie in het programma en algemene sfeer gewaardeerd met het rapportcijfer zeven of hoger. De rondleiding is de activiteit die het meest wordt gewaardeerd.

Open Monumentendag 2009 zal plaatsvinden op 12 en 13 september. Het thema is dan ‘Op de kaart’ en gaat over de samenhang tussen het monument en zijn omgeving, over de plek van een monument en de groei van een stad of dorp. Het thema biedt ook ruimte om te laten zien welke monumenten in het verleden op de (ansicht)kaart zijn gezet en in reisgidsen werden beschreven. Dit zijn de monumenten die vaak als icoon van een stad of dorp werden en worden gezien. Meestal zijn dit dezelfde monumenten die ook de verbeelding van kunstenaars prikkelden en inspiratie gaven voor tekeningen, schilderijen en gedichten.

Open Monumentendag wordt gehouden in 350 gemeenten. Het totale aantal bezoekers wordt door de landelijke Stichting Open Monumentendag geschat op 900.000. Met dit bezoekersaantal is de Open Monumentendag één van de grootste culturele evenementen van het land. In Nijmegen wordt de Open Monumentendag gecoördineerd vanuit de gemeente Nijmegen. De uitvoering van het publieksonderzoek viel onder de verantwoordelijkheid van Truc Hoang (stagiaire bij Cultuur en School Nijmegen).

De onderzoeksresultaten zijn te vinden via http://www2.nijmegen.nl/wonen/geschiedenis_archeologie/monumenten/open_monumentendag

Bron Gemeente Nijmegen