Opening GrondFest: democratie is van iedereen

Zojuist opende in Nijmegen het festival GrondFest met een oproep naar de zittende orde binnen onze democratie: democratie is van iedereen! Vooral jongeren namen hiervoor het podium. Via een rake en
confronterende rapvideo vertelden Sempagne X Ali4Steks hun verhaal als jongere geboren in een achterstandswijk en als vluchteling uit Syrië.

Zij willen onderdeel zijn van onze maatschappij, maar lopen daarbij vooral tegen vooroordelen aan. Ook kinderrechtenactivist Lars Westra eist ruimte voor de stemmen van de toekomst. Tijdens de opening startte hij een petitie om kinderen stemrecht te geven. GrondFest biedt vandaag en morgen een volledig programma rond de staat en toekomst van onze democratie. Kijk op www.grondfest.com voor de laatste updates.

grondfest opening
Gronfest


Jaromir Alphenaar is als talentmakelaar hiphop/docent betrokken bij het project On the Block, een
jongerenproject in verschillende wijken in Nijmegen. Toen hij van festivaldirecteur Teddy Vrijmoet de vraag kreeg om op een andere manier het gesprek over onze democratie op gang te brengen, hoefde hij niet lang na te denken: “Het jongerenproject helpt jongeren hun muzikale talent te ontwikkelen. Sempagne en Ali4steks zijn twee jongens die al vanaf het begin bij On the Block komen. Zij hebben beiden een eigen verhaal, persoonlijk en ingrijpend, maar ook actueel en van deze tijd. Zij zoeken naar hun plek binnen deze maatschappij, willen begrijpen wat er politiek gebeurt en willen gehoord worden. Het heeft geleid tot scherpe teksten, een indrukwekkend relaas, maar ook tot concrete vragen aan onze Minister-president. Het gesprek over onze democratie moet NU plaatsvinden, wachten op de perfecte timing gaat je tijd kosten.” De clip “2 lenzen” van Sempagne X Ali4Steks staat nu online.


Geef kinderen stemrecht
Zijn kinderen in staat om de impact van hun stem te overzien? Je mag niet autorijden, maar wel stemmen? Het zijn vragen die de 15-jarige Lars Westra vaak krijgt, maar hij heeft keiharde argumenten waarom dit wel moet: “Als een hele bevolkingsgroep, in dit geval kinderen, niet mag stemmen, is dat discriminatie en dat staat haaks op democratie. In het door Nederland ondertekende kinderrechtenverdrag staat dat er naar kinderen geluisterd moet worden bij zaken die over hen gaan. De politiek houdt zich niet aan deze afspraak, terwijl de beslissingen die zij nu nemen op ons de grootste impact hebben. Wij zijn nu echter niet vertegenwoordigd en er komt niemand voor onze belangen op. Het is daarnaast echt niet zo dat jongeren te impulsief zijn om te stemmen, of dat ze te makkelijk te beïnvloeden zijn, door bijvoorbeeld hun ouders. Uit onderzoek blijkt dat kinderen een goed afgewogen keuze maken als ze gaan stemmen. Verder worden politici, als we kinderen laten stemmen, gedwongen in begrijpelijke taal te praten. Zo wordt de politiek toegankelijker voor iedereen en wordt de kloof tussen de burgers en Den Haag verkleind.” Op www.ikwileenstem.nl kunnen kinderen de petitie steunen.


Meer programmering in het teken van de volgende generatie
Niet alleen tijdens de opening, maar op meerdere momenten vandaag en morgen, geven jongeren hun visie op de toekomst van de democratie. Op zaterdag buigen de politieke jongerenorganisaties zich over de vraag: Hoe ziet de politiek van morgen er dan uit? Nadenken hierover is nodig, omdat het debat verhardt en de politiek polariseert. Hierdoor haken veel mensen af van de politiek. De politieke jongerenorganisaties delen aan het eind van het festival hun toekomstvisie met de moederpartijen. Zo willen zij gezamenlijk weerstand bieden aan de verharde politiek en werken aan een gezonder debat. Daarnaast is afgelopen week, tijdens Free Future College, met een mediateam van jongeren de BrandsmaCourant gemaakt. Van journalisten, docenten, schrijvers, redacteuren en politiek commentatoren kregen zij een hele week workshops en les in het schrijven van artikelen.
Het thema van de krant is vrijheid: persvrijheid, het vrije woord, vrijheid van meningsuiting. Tijdens GrondFest wordt deze krant online en in een oplage 5.000 exemplaren verspreid.

30 september en 1 oktober in Nijmegen
Het gratis festival vindt vandaag 30 september en zaterdag 1 oktober plaats, van circa 10:30 tot 20:00 uur, op tal van binnen locaties in de binnenstad van Nijmegen. Naast het inhoudelijke programma vol lezingen, debatten, film en workshops, is er een randprogramma ingericht met kindershows, theater, rondleidingen, VRexperiences en volop ruimte om elkaar te ontmoeten. De toegangsbewijzen voor GrondFest zijn gratis en online te bestellen op www.grondfest.com, maar ook aan de deur van de verschillende locaties zijn nog kaarten verkrijgbaar. Alleen voor het gastprogramma van LUX geldt betaalde toegang