Nieuw organisatiemodel gemeente Nijmegen

Nijmegen, 24 mei 2011

Nijmegen stapt over op ander organisatiemodel

Een efficiënte moderne netwerkorganisatie die beter kan inspelen op de complexe opgaves die er liggen en  die effectief samenwerkt met de partners binnen en buiten de stad. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen van de overgang naar een nieuw organisatiemodel voor de gemeente waartoe het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders heeft besloten. Het bestaande sectorenmodel met zes aparte directies wordt verlaten. Afdelingen worden straks de hoogste organisatorische laag. Daarboven komt een concerndirectie bestaande uit 3 directeuren, en een gemeentesecretaris aan het hoofd.

Nijmegen staat de komende jaren voor complexe opgaves. Voorbeelden zijn de realisatie van de Stadsbrug De Oversteek, de dijkteruglegging, bezuinigingen op Werk en Inkomen en de WMO, en decentralisatie van de jeugdzorg. Daarnaast moet de gemeente flink op de eigen organisatie bezuinigen, en spelen er diverse externe ontwikkelingen. Voorbeelden hiervan zijn de economische crisis, de opkomst van nieuwe media, digitalisering, en decentralisatie van overheidstaken. Dit alles vraagt om intensievere samenwerking en meer samenhang tussen de verschillende gemeentelijke afdelingen, meer efficiency, en meer ruimte voor de eigen deskundigheid en professionaliteit van de medewerkers.

Een nieuw sturingsmodel kan de organisatie daarin verder brengen. Het huidige sectorenmodel met 6 naast elkaar opererende directies heeft zijn waarde gehad. Maar vanwege de snel veranderende samenleving, de complexe opgaven die er liggen en de noodzaak tot bezuinigen, is er in deze tijd behoefte aan een moderne platte netwerkorganisatie. De huidige directies worden daarom opgeheven. Afdelingen worden straks de hoogste organisatorische laag. Daarboven komt een concerndirectie bestaande uit 3 directeuren, en een gemeentesecretaris aan het hoofd. Deze directie is verantwoordelijk voor de organisatie als geheel. De directie en afdelingen zullen ondersteund worden door een centrale staf.

Het nieuwe organisatiemodel staat wel bekend als het Directiemodel en wordt ook in andere gemeenten gehanteerd. De Ondernemingsraad van de gemeente Nijmegen heeft zijn steun uitgesproken voor de hoofdrichting van de ingezette koers. Een projectteam zal de komende maanden de plannen verder uitwerken.

Bron Gemeente Nijmegen