Oud-student Hogeschool van Arnhem en Nijmegen naar de rechter om datalek

Oud-student Bram Kleisterlee stapt naar de rechter vanwege het lekken van zijn privégegevens bij het datalek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) van september 2021. Gesprekken tussen Studentenvakbond AKKU, die Kleisterlee juridisch bijstaat, en de hogeschool hebben niet tot een overeenkomst geleid.

datalek school

Op 1 september 2021 liet de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) weten dat persoonsgegevens van (oud-)studenten in handen zijn gekomen van een hacker. Tussen deze gegevens bevonden zich gevoelige medische gegevens van ruim 2.000 mensen. 

Kleisterlee is één van hen. “Bram ligt behoorlijk wakker van de situatie. Hij voelt zich boos en gespannen, omdat hij niet weet wie allemaal zijn gegevens in handen hebben”, laat voorzitter Mo Quirijnen van Studentenvakbond AKKU weten.

‘Niemand wil zijn eigen school voor de rechter slepen’

De HAN heeft Kleisterlee de hulp van een studentpsycholoog als oplossing aangeboden. Kleisterlee vindt dit aanbod ‘misplaatst’, omdat hij dan opnieuw gevoelige informatie met zijn voormalige hogeschool moet delen. Volgens Quirijnen is een rechtszaak hiermee onvermijdelijk gebleken. “Niemand wil zijn eigen school voor de rechter slepen, maar helaas heeft de HAN laten weten niet bereid te zijn de schade te vergoeden. Wij hopen voor Bram dat hij hiermee dit hoofdstuk snel kan afsluiten.”

Op 15 maart is de eerste zitting bij de rechtbank in Arnhem.