Ouderen worden gezonder

Nijmegen, 21 april 2011

Ouderen worden gezonder, maar de verschillen blijven groot

Ouderen anno 2010 zijn gezonder dan vijf jaar geleden. De gezondheidskloof tussen hoog- en laagopgeleiden is echter onverminderd groot. Dit zijn twee uitkomsten uit de Ouderenmonitor van GGD Regio Nijmegen, die eind 2010 werd uitgevoerd. Voor het onderzoek vulden ruim 5.000 65-plussers in de regio Nijmegen een vragenlijst in over gezondheid, welzijn en leefstijl.
 

Dat ouderen gezonder zijn geworden, blijkt onder meer uit een vergelijking met de laatste Ouderenmonitor uit 2006: meer ouderen voelen zich gezond. Ook het aantal ouderen dat zich eenzaam voelt, slaap- en kalmeringsmiddelen gebruikt en het aantal valincidenten is afgenomen.

Verschil tussen hoog- en laagopgeleiden
Net als in 2006 blijkt uit het onderzoek dat hoogopgeleiden op veel gezondheidsaspecten beter scoren dan laagopgeleiden. Een mogelijke verklaring voor de verbeterde gezondheid van ouderen is dan ook dat het (gemiddelde) opleidingsniveau en inkomen van ouderen hoger is geworden.
De verschillen tussen laag- en hoogopgeleiden blijven groot. Zo hebben laagopgeleiden meer lichamelijke en psychische klachten dan hoogopgeleiden. Ze kampen vaker met overgewicht, chronische aandoeningen, mobiliteitsbeperkingen en bewegen minder. De enige uitzondering is alcohol: net als in 2006 blijken hoogopgeleide ouderen vaker en meer te drinken dan laagopgeleide ouderen.

Uitdaging: geef ouderen zelf de regie
Een van de aanbevelingen van de GGD is om werk te maken van een actieve en gezonde leefstijl voor ouderen. De beste resultaten zijn volgens de gezondheidsdienst te behalen met een integrale aanpak: de gerichte en samenhangende inzet van (preventie)activiteiten dicht bij de oudere zelf, variërend van opleidingsactiviteiten tot praktische middelen en voorzieningen in de wijk of de woning. Doel hiervan is om het moment van ‘kwetsbaarheid’ uit te stellen en ouderen zo lang mogelijk zelf de regie te kunnen geven. Dat komt hun lichamelijke en mentale kracht ten goede en het vermindert risico’s als depressie en eenzaamheid.

Regionaal onderzoek
Het aantal ouderen zal in onze regio tot 2025 met 50% toenemen naar 70.000 personen. Om het regionale gezondheidsbeleid goed af te kunnen stemmen op de behoeften van de groeiende ouderendoelgroep voert de GGD eens per vier jaar een regionaal ouderenonderzoek uit. De respondenten voor dit onderzoek worden geselecteerd op basis van een willekeurige steekproef uit de tien gemeenten in het werkgebied van de regio Nijmegen.
 
Bron GGD Regio Nijmegen