Nijmegen, 29 maart 2011
Kijkkast biedt blik op fundering oudste stenen huis Nijmegen
Een animatie van het oudste stenen huis, dat in 2005 tijdens de opgravingen op de Josephhof werd gevonden, is binnenkort te zien in een kijkkast naast de inrit van de parkeergarage bij de Josephhof. De resten worden getoond én geduid in een animatie, waarin de kijker als het ware het bouwwerk op de fundamenten ziet verschijnen. In deze animatie wordt ook gebruik gemaakt van vondsten van de opgraving (o.a. resten van dakpannen en delen van een muurschildering). Bij de ingangen naar de hof zijn ook twee informatiepanelen geplaatst: een over het Romeinse verleden van deze plek en een over de St Josephscholen die hier vanaf eind 19e eeuw tot aan de jaren 70 van de 20e eeuw hebben gestaan.
De St. Josephhof / Scholenhof kent een indrukwekkende geschiedenis. Hier lag vanaf 10 vóór Chr. Oppidum Batavorum, de oudste stedelijke nederzetting van Nederland. Bij opgravingen werden resten gevonden van deze Romeinse stad, waaronder de unieke vondst van de oudste stenen fundering van Nederland. Bij de vondst van deze resten heeft de gemeente Nijmegen met projectontwikkelaar Kalliste het voornemen uigesproken om de resten te behouden, en wel op de plek waar ze gevonden zijn. Om deze resten terug te kunnen plaatsen op hun oorspronkelijke locatie wijzigde de ontwikkelaar de plannen en realiseerde onder de op- en afritten van de parkeergarage een ruimte voor de funderingsresten. Ondertussen zijn de funderingsresten weer teruggeplaatst en zijn zichtbaar voor het publiek tijdens begeleide bezoeken.
Naast het Romeinse verleden is ook veel materiaal gevonden uit een recenter verleden: van de Sint Josephschool die hier tot in de jaren zeventig heeft gestaan. De gemeente Nijmegen heeft zich samen met de bewoners en ontwikkelaar Kalliste ingespannen om deze geschiedenislagen zichtbaar te maken. Er zijn twee informatiepanelen en een kijkkast geplaatst. De kijkkast biedt nu de mogelijkheid om ook vanaf de straat de vondst op een bijzondere manier te bekijken. De visualisatie is ontwikkeld door Wennekes ‘office for imagination’ en is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Unie. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Bron Gemeente Nijmegen