Overeenstemming over toekomst Heseveld

Nijmegen, 9 september 2008
 
De gemeente is van plan de Afrika- en Bouwmeesterbuurt aan te wijzen als beschermd stadsbeeld. De portiekwoningen en eengezinswoningen zijn een goed voorbeeld van de Bossche School-architectuur uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Woningcorporatie Portaal, de gemeente en bewonersoverleg Heseveld willen de buurt in haar oude luister herstellen en daarbij ook de openbare ruimte in stijl inrichten. De portiekwoningen worden opgeknapt en er komt nieuwbouw op het Daniëlsplein.

De betrokken partijen zijn tevreden met de afspraken die nu zijn gemaakt. Een van de doelen was een grotere diversiteit in de buurt te bereiken. Dit kan onder andere door 180 portiekwoningen te verkopen. Aan het Festoenpad en het Volutenpad worden totaal 12 eengezinswoningen bijgebouwd en er komt een appartementengebouw op het Daniëlsplein, met ongeveer 70 woningen. In ruil voor de verkoop van woningen zal Portaal 180 nieuwe woningen bouwen, deels in Heseveld. Portaal denkt met de gemeente mee over een voorzieningengebouw op het plein. Onder leiding van de gemeente zullen de drie partijen samen gaan werken aan een herinrichtingsplan voor de woonomgeving en aan een sociale wijkvisie.

Huidige huurders van te verkopen woningen, kunnen blijven huren of kunnen de woning kopen. Voor huurders in de te verkopen woningen zijn er ook mogelijkheden om naar een gerenoveerde portiekwoning in Heseveld te verhuizen. Huurders van woningen van Portaal in Heseveld van 55 jaar of ouder kunnen met voorrang doorstromen naar de levensloopbestendige woningen die gebouwd worden op het Daniëlsplein.

In Heseveld Noord is in augustus begonnen met groot onderhoud, onder andere de kozijnen, douche, toilet en keuken worden vervangen. De te verkopen woningen worden aan de buitenkant opgeknapt.

Bron Gemeente Nijmegen