Natuurmuseum – Ovidius in de Gelderse…

Ovidius in de Gelderse natuur
Mini-expositie over Romeinse mythen

Zondag 5 oktober 2008 start in het Natuurmuseum Nijmegen de mini-expositie Ovidius in de Gelderse natuur – Romeinse mythen in de achtertuin. Deze activiteit is gebaseerd op het boek ‘Metamorphosen’  (gedaantewisselingen) van de Romeinse schrijver Ovidius.
 
In de expositie zijn tien verschillende Romeinse mythen over het ontstaan van dieren en planten bewerkt. Ovidius vertelt waarom er kikkers zijn, hoe de eik en lindeboom ontstonden en waarom een ijsvogel steeds het water in wil duiken. Mythen over ijsvogels, de zwaan, de reiger, bomen en spinnen vertellen over eeuwige liefde, jaloezie en zelfs oorlog. Kinderen vanaf 11 jaar testen in een speurtocht hun kennis over deze mythen en de natuur. Voor volwassenen is er aanvullende informatie over de Romeinse mythologie. De expositie is te zien tot en met woensdag 17 december 2008.

Tweeduizend jaar geleden schreef Ovidius hoe de Romeinen dachten over het ontstaan van mensen, dieren, planten en bomen. Hij verklaarde dat allerlei machtige goden hier verantwoordelijk voor waren. Wat we nu kunnen lezen als spannende Romeinse verhalen over goden, mensen en natuur, worden mythen genoemd. Veel van het Romeinse geloof, dat terug te vinden is in de mythen, was al bekend bij de Grieken. Veel mythen zijn dus nog veel ouder. Ze waren bedoeld voor volwassenen als waarschuwing om naar de goden te luisteren en om de wereld om hen heen te verklaren. Tweeduizend jaar later zijn de mythen nog steeds niet vergeten. In veel wetenschappelijke namen van planten en dieren kom je hun Romeins-Griekse mythologische herkomst nog tegen. Bijvoorbeeld in het woord Arachne, dat spin betekent. Wil je meer hierover weten, kom dan naar het Natuurmuseum Nijmegen! Het Natuurmuseum organiseert deze tentoonstelling ter gelegenheid van het festival Geloven in Gelderland, een uniek festival over Gelders religieus erfgoed.

Adres: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: € 3, – voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen en 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl of www.geloveningelderland.nl
   
Rubriek Exposities