Papegaaienziekte na vogelshow Weurt

Nijmegen, 16 november 2007

Papegaaienziekte geconstateerd na vogelshow in Weurt

Uit laboratoriumonderzoek bij de ziek geworden exposanten van de vogelshow in Weurt is gebleken dat er sprake is van papegaaienziekte. Er is vooralsnog geen verdere toename van het aantal ziektegevallen. De patiënten zijn goed te behandelen met antibiotica.

Vanaf zaterdag 17 november gaat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van alle vogels die begin november in Sporthal en dorpshuis De Kloosterhof zijn tentoongesteld de uitwerpselen onderzoeken. Na uiterlijk tien dagen kan de VWA vast stellen welke vogels besmet zijn. Deze vogels zijn eveneens goed te behandelen met antibiotica.

De eigenaren van de vogels krijgen instructies van de VWA over de te nemen maatregelen bij de verzorging van de vogels. Aan de eigenaren wordt geadviseerd zo min mogelijk mensen bij de vogels te laten.

Voor het publiek is informatie beschikbaar via telefoonnummer van de GGD Nijmegen: 024 327 15 17 en via de website www.ggd-nijmegen.nl 
  
Eerder bericht:
 
Nijmegen, 16 november 2007

Mogelijk papegaaienziekte uitgebroken na vogelshow Weurt

Tijdens een vogelshow in Weurt op 2, 3 en 4 november jl. zijn exposanten mogelijk besmet met het psittacose-virus, beter bekend als de ‘papegaaienziekte’. Verspreiding van deze ziekte van mens op mens is zo goed als uitgesloten. De ziekte is goed te genezen.

Het vermoeden ontstond nadat zich bij de huisarts in Beuningen meerdere mensen met vergelijkbare klachten meldden. Zij bleken allen ook de vogelshow te hebben bezocht. De GGD heeft direct een onderzoek ingesteld en bevestigt dat het om een terecht vermoeden gaat. De definitieve uitkomst kan pas gegeven worden om 18.00h vandaag, 16 november 2007,  zodra de resultaten van het laboratorium bekend zijn.

Eerste stappen
Nadat de eerste signalen bij de GGD binnenkwamen op 14 november jl., heeft de GGD actief gegevens verzameld bij huisartsen, zorgverleners, de organisatie van de vogelshow en de gedupeerden zelf. Inmiddels is van 16 exposanten bekend dat zij vergelijkbare ziektesymptomen hebben, 7 ervan met een zodanig ziektebeeld dat zij moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Vervolgstappen
De vogelshow in Weurt is door ongeveer 200 mensen bezocht. De GGD onderzoekt nog of er meer ziektegevallen zijn en wacht op de laboratoriumuitslag van de huidige ziektegevallen. De vogelhouders die deelnamen aan de show, zijn verzocht om hun vogels binnen te houden. De geplande vogelshow in Druten aankomend weekend is afgelast. Als de diagnose definitief vastgesteld wordt, zullen in geval van papegaaienziekte de vogels bemonsterd worden.

Ziektebeeld
Mocht het de papegaaienziekte zijn, dan is verdere verspreiding via mens op mens zo goed als uitgesloten. Overdracht vindt plaats door inademing van uitwerpselen van stofdeeltjes van vogels. De incubatietijd van deze ziekte is 10 dagen tot 2 weken. Symptomen van de papegaaienziekte zijn: hoge koorts, braken, diarree, hoofdpijn. De papegaaienziekte is met een antibioticumkuur goed te genezen. Mensen die de vogelshow bezocht hebben én klachten hebben, worden verzocht om contact op te nemen met hun huisarts.

Informatienummer
Bezoekers van de vogelshow in Weurt met vragen, kunnen het informatienummer van de GGD bellen: 024-3271517

Bron: GGD Nijmegen
   
Website vogelvereniging: VogelvriendenWeurt.nl