Parkeergarages Nijmegen al om 7.00 uur open

Nijmegen, 17 juni 2008

Parkeergarages Nijmegen voortaan om 7.00 uur open

De parkeergarages in Nijmegen gaan vanaf volgende week maandag eerder open. Automobilisten die in de Nijmeegse binnenstad moeten zijn kunnen in plaats van om 8.00 uur voortaan vanaf 7.00 uur ’s ochtends in de garages terecht. Het wordt voor parkeerders binnenkort ook mogelijk om buiten de openingstijden met het voertuig de garage te verlaten.

Het besluit om de garages een uur vroeger te openen is genomen na verzoeken van klanten. Daarnaast wil de gemeente het service-niveau verhogen door parkeerders de mogelijkheid te bieden om met hun parkeerkaartje ook na sluitingstijd uit de garage te laten rijden. Dit kan door middel van speedgates: doorgangen die met behulp van een geldig parkeerkaartje geopend kunnen worden en die binnen enkele seconden weer sluiten. Vergunninghouders maken al langer gebruik van speedgates.
Sinds april 2008 is het voor bezoekers van de Eiermarktgarage ook mogelijk om gebruik te maken van deze faciliteit. Het Molenpoortdak en de Kelfkensbosgarage volgen in de loop van volgende maand. Bezoekers van de Mariënburggarage moeten binnen enkele maanden ook gebruik kunnen maken van de speedgates.

De maatregelen vloeien voort uit een proef met beheer op afstand die het afgelopen jaar is uitgevoerd. Een aantal technische maatregelen (intercomverbindingen en camera’s op alle parkeerlagen) maken het mogelijk om vanuit iedere garage en vanuit de Nijmeegse verkeersmanagementcentrale (VMC) alle parkeergarages aan te sturen. Hierdoor kan op minder drukke tijden bespaard worden op de personeelskosten. Na 18.30 uur (op koopavond na 21.30 uur) is er daarom alleen nog in Kelfkensbosgarage een beheerder aanwezig. De beheerder van deze garage staat via camera’s en intercomverbindingen in contact met de andere garages en maakt ’s avonds ook rondes langs de andere garages. Vanuit alle locaties kan hij de andere garages bedienen en klanten te woord staan. Ook de medewerkers van de VMC kunnen met klanten in alle garages communiceren en alle garages op afstand bedienen.

Bron Gemeente Nijmegen