Parkeertarieven Nijmegen 2009

Nijmegen, 19 november 2008
 
Parkeertarieven 2009 vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft de parkeertarieven voor 2009 vastgesteld. Gemiddeld genomen stijgen de tarieven conform de jaarlijkse indexering. Daarentegen blijft het straattarief voor de binnenstad op werkdagen gelijk (€ 2,- per uur) en wordt winterparkeren op het evenemententerrein bij de Waalkade in de avonduren goedkoper: € 1,- per uur.

Uitgangspunt van het parkeerbeleid in Nijmegen is dat parkeren aan de rand van de stad (bijvoorbeeld bij de gratis P+R’s Waalsprinter en Lent) goedkoper is dan in hartje Nijmegen. Ook is doordeweeks parkeren voordeliger dan parkeren in het weekend. Op die manier wil de gemeente bezoekers van de binnenstad ertoe verleiden vaker aan de rand van de stad te parkeren en vaker op werkdagen in plaats van het weekend. Ook hoopt de gemeente bezoekers te stimuleren om in het weekend (als de parkeer- en verkeersdruk het grootst is) een ander vervoersmiddel dan de auto te kiezen. Dit komt de bereikbaarheid en het verblijfsklimaat van de binnenstad ten goede.
Daarnaast is een aantal parkeerlocaties specifiek gericht op langparkeerders (bezoekers kunnen daar alleen een gunstig geprijsde dagkaart afrekenen) en geldt in de ringstraten een oplopend parkeertarief. Hierdoor ontstaat in de ringstraten meer plek voor kortparkeerders die snel één of meerdere winkels in deze straten willen bezoeken.

Indien de gemeenteraad ermee instemt, gaan de nieuwe tarieven op 1 januari 2009 in. De voorgestelde tarieven voor 2009 op een rijtje:

1) Straatparkeren binnenstad & garages Kelfkensbos, Mariënburg, Molenpoortdak:
€ 2,- per uur doordeweeks (zelfde tarief als 2007 en 2008)
€ 2,40 per uur in het weekend (tarief in 2008: € 2,20)

2) Ringstraten:
idem als 1, met vanaf het 2e uur een uurtarief van € 3,10

3) Winterparkeren op evenemententerrein Waalkade (ieder jaar van 1/11 tot en met 31/3):
idem als 1 met vanaf 18.00 uur een uurtarief van € 1,-

4) Straatparkeren buiten de singels:
€ 1,40 per uur (tarief 2007: € 1,20)

5) Langparkeerlocaties:
Eiermarktgarage € 10,- per 24 uur (tarief in 2008: € 8,-)
Wedren&Julianaplein € 6,- per 24 uur (zelfde tarief als 2008, GSM- parkeerders kunnen hier tot maximaal 40% korting op krijgen)

Met uitzondering van de langparkeerlocaties geldt op alle plekken in de Nijmeegse binnenstad het systeem van ‘realtime’ parkeren. Dit betekent dat bezoekers van de binnenstad de werkelijke parkeerduur (per tijdseenheid van 6 minuten) afrekenen. Wie anderhalf uur parkeert, betaalt dus ook voor anderhalf uur. In andere steden wordt het parkeerbedrag op een vol uur naar boven afgerond, ook als bezoekers korter van een parkeerplek gebruik maken. Nijmegen is de enige stad in Nederland die met realtime parkeren werkt. Inmiddels houdt Amsterdam ook een proef met het systeem.

Bron Gemeente Nijmegen