GROET VAN ATALANTA – Parkendag, 25 mei

naturama-stichting-vlinder-025.jpg 
Vanessa Atalanta

Groet van een Atalanta Vlinder
Natuur dicht bij Huis
 
Dag van het Park, 25 mei 2008 – Groene Perron (Oude Groenewoudseweg) in Nijmegen

Door Boudewijn Corstiaensen

Tijdens parkendag op 25 mei 2008 presenteert stichting Naturama in het stadspark ‘Groene Perron‘ te Nijmegen een bijzonder kunstproject. Centraal daarbij staat een beroemde Nederlandse trekvlinder. Ook in andere Nijmeegse stadsparken zijn activiteiten in het kader van de landelijke parkendag.

Vlinderdroom
Het kunstproject draait om een vlinder die iedereen wel kent: de Vanessa Atalanta. Deze trekvlinder staat afgebeeld op een aantal speciaal ontworpen kunst ansichtkaarten samen met een bijzondere tekst over een vlinderdroom. De tekst van de vlinderdroom is bijna 2500 jaar oud en komt van een boeddhistische monnik. Wie zijn vlinderdroom wil bewandelen moet op parkendag naar het stadspark ‘Groene Perron‘ komen aan de Oude Groenewoudseweg.
Alle andere Vlindersoorten, insecten bestaan op aarde meer dan 150.000 jaar en zijn ouder dan het bestaan van de mens op aarde. 

Rondje 8 wandelen
De atalanta wordt ook wel nummervlinder genoemd omdat je op de onderkant van de achtervleugels met een beetje goede wil een 8 kunt herkennen. Op parkendag kan iedereen in het stadspark ‘Groene Perron‘ een wandeling maken in de vorm van een 8. Tweetallen kunnen de wandeling op verschillende punten beginnen om tegelijkertijd in het midden van de 8 uit te komen. Wie meedoet aan de wandeling, kan op de speciale ansichtkaart zijn ‘Groet van een Vlinder’ opschrijven.

Meer dan 2000 kilometer
De Vanessa Atalanta die we volop in voorjaar en zomer in onze tuinen kunnen zijn, heeft er een flinke tocht op zitten. Vlinders vliegen op zonne-energie, want op de bovenkant van de vleugels zijn door de schepper als het ware kleine zonnecellen aangebracht om warmte op te slaan. Boven de 20 graden zijn de Vlinders vlieg klaar. Vanuit Noord Afrika vliegt de atalanta de Middellandse Zee over en gaat via Spanje, Frankrijk en België naar Nederland. Een reis van minstens 2000 kilometer. In Nederland komt de vlinder tot rust om zich vervolgens voort te planten. De tweede generatie atalanta’s vliegt in de nazomer weer naar het zuiden toe. Vele blijven ook in Nederland en laven zich tot diep in oktober nog aan bloeiende klimop. De atalanta’s houden van geurige nectar en zijn dol op rottend fruit dat uit de boom is gevallen. Ook op de lijsterbes kunt u ze tegenkomen.

Stichting Naturama
Website: www.naturama.nl
 
naturama-stichting-vanessa-atalanta-023b150.jpg
Vanessa Atalanta 
 
Meer activiteiten van de Dag van het Park vindt u in de agenda van Nijmegen Online: www.nijmegenonline.nl