Pax Islamica III: Zekket – LUX, 16 okt

Sabri Saad el Hamus slaat een brug tussen Nederland en de Arabische wereld
Pax Islamica III: Zekket

Theatermaker Sabri Saad el Hamus is samen met Productiehuis Gasthuis Frascati en Theatergroep DNA bezig aan een prachtige, vijfdelige theaterserie over de angst, vooroordelen en verwarring die de islam omgeven. Met kritische blik en zachte hand slaat hij een brug tussen Nederland en de Arabische wereld. Zonder hokjesgeest en vrij bewegend tussen twee culturen.

In deel drie Zekket ziet u de humoristische, filosofische en opruiende gedachten van een verwarde Arabier. De islamitische acteur meneer Hamus wordt behandeld door twee figuren die hem met behulp van westerse psychologische methoden tot zelfinzicht willen brengen. Gaandeweg verandert de divan echter in een gewelddadige verhoorkamer. Ondertussen blijkt de Arabische patiënt veel meer last te hebben van plankenkoorts dan van stigmatisering en discriminatie.

In 2007 werd Sabri Saad el Hamus voor zijn rol in het tweede deel van de theaterreeks, Mohammed en Omnya, genomineerd voor de prestigieuze toneelprijs Louis d’Or.

“Zo ingetogen, zo stil lepelend in zijn innerlijk naar motieven, verhalen, raadsels, herinneringen heb ik hem nog nooit zien spelen. (…) Een belangrijke voorstelling,”
(de Groene Amsterdammer)

“De inzet van de theatermonoloog Zekket is eerder speels en fantasierijk dan beklemmend en politiek. (…) Een veelzeggend einde, zowel voor Heer Hamus de acteur als voor de dolende Arabier in Nederland.” (NRC Handelsblad)

“Hamus speelt de mooie nachtmerrie-achtige tekst van Ko van den Bosch geconcentreerd en ingetogen” (De Pers)

tekst: Ko van den Bosch • regie: Olivier Provily • concept en spel: Sabri Saad el Hamus
www.denieuwamsterdam.nl
Donderdag 16 oktober | Aanvang 20.30 uur | Entree € 15,-
 
 
Rubriek
Uitgaan