persbericht Lezing over geschiedenis Kunstzijdespinnerij Nyma

Op zondag 16 april om 16.00 uur houdt historicus Henk Janssen een lezing over de Nyma. De lezing is bij het Huis van de Nijmeegse geschiedenis in de Mariënburgkapel in Nijmegen. Henk vertelt over de opkomst en de neergang van de Nyma, eens de grootste werkgever van Nijmegen. Piet Hieltjens gaat met Henk en het publiek in gesprek over dit onderwerp. De kosten voor de lezing bedragen 5 euro en aanmelden kan via de website van het Huis. Voor Huisvrienden is de lezing gratis.  

Nyma 16 april

Bloeiperiode

De Kunstzijdespinnerij Nyma was vanaf 1928 tientallen jaren de grootste werkgever van Nijmegen. In 1938 werkten er 814 mensen. Daar werkten niet alleen volwassen, maar ook meisjes vanaf 14 jaar.  In de periode van wederopbouw kreeg het op export gericht bedrijf voorrang bij de toewijzing van schaarse grondstoffen en bouwmaterialen. Daarnaast werd het bedrijf – in het kader van Marshallhulp – licentiehouder van het in Amerika ontwikkelde continuspinprocedé. 

Neergang

Door het wegvallen van de arbeidsintensieve textielindustrie in Nederland verviel de vraag naar garens en verplaatste de productie zich naar Azië. In 1969 sloot NYMA grotendeels haar deuren. In 1970 kwam er een doorstart met de productie van caboxymethelcellulose  voor onder andere zeep, verf en voedingsmiddelen. Na een grote brand in 2009 is de fabriek gesloten. Voor de bouw van stadsbrug De Oversteek is het oostelijke deel van de fabriek gesloopt.

Boekbespreking

Henk Janssen heeft de geschiedenis van NYMA beschreven. Zijn boek “Kunstzijdespinnerij NYMA, Nijmeegs Grootste” beschrijft uitgebreid de snelle opkomst, bloei en ondergang van de NYMA.  Henk Janssen, meester in de metaalbewerking en master in de geschiedenis gaat op 16 april in gesprek met Piet Hieltjes van Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving. Zij bespreken zijn boek en de betekenis van de NYMA voor Nijmegen. Er is gekozen voor een tweegesprek. Hierdoor krijgen de deelnemers de kans om hun vragen te stellen.