Masterclass Peter Greenaway, LUX & Valkhof


Vrede van Nijmegen
 
Masterclass: met de ogen van Peter Greenaway
17 december 2008 & 14, 17 en 25 januari 2009
 
Ontdek het moordcomplot in Rembrandts Nachtwacht en kom alles te weten over de intriges in Henri Gascars de Vrede van Nijmegen! In samenwerking met Museum Het Valkhof presenteert LUX in december en januari een exclusieve masterclass over de kunst van het kijken. Volgens een concept van Peter Greenaway.
 
In zijn nieuwe film Rembrandt’s j’accuse daagt regisseur en beeldend kunstenaar Peter Greenaway u uit om forensisch onderzoeksmethoden toe te passen op schilderkunst uit de 17e eeuw. In zijn film neemt hij de Nachtwacht nader onder de loep waarbij stap voor stap een spannend moordcomplot wordt onthuld. Greenaway laat zien dat achter rijke details van zeventiende-eeuws schilderwerk vaker intrigerende verhalen schuilgaan.
 
Na de vertoning van Rembrandt’s j’accuse volgt een nagesprek met een kunsthistoricus over Greenaways complottheorie over de Nederlandse kunst van de zeventiende eeuw. Vervolgens bezoekt u onder deskundige leiding Museum het Valkhof om deze nieuwe manier van kijken in de praktijk te brengen. In het museum zal het forensisch onderzoek zich toespitsen op het grote schilderij van Henri Gascar ‘De Vrede van Nijmegen’. Op dit schilderij van de Franse hofschilder Gascar is één van de belangrijkste verdragen afgebeeld die tijdens de Vrede van Nijmegen is afgesloten, namelijk die van 17 september 1678 tussen Frankrijk en Spanje. Het schilderij is een groot groepsportret waar de diplomaten van beide landen en de Nederlandse bemiddelaars op staan afgebeeld.
 
Na afloop krijgt u een DVD van Greenaways speelfilm Nightwatching, het levensverhaal van Rembrandt. Deze is nog niet verkrijgbaar in de winkel.
 
Doe mee aan de Masterclass en word een expert in het ontcijferen van de vele verhalen die schuil gaan achter de oude meesters. Kaartverkoop gaat via de website van Artifex: www.artifex.nu
 
Data (Van 12.45 tot 17.00 uur)
Woensdag 17 december (kosten arrangement € 49,-, incl. tentoonstelling Luxe & Decadentie)
Zaterdag 17 januari (kosten arrangement € 45,-)
Zondag 25 januari (kosten arrangement € 45,-)

Het project is medemogelijk gemaakt door Submarine producties in coproductie met de VPRO, Kasander, WDR en Yle, in samenwerking met Arte France. Deze productie is tot stand gebracht met financiële steun van Suppletieregeling Filminvesteringen Nederland, Het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, CoBo Fonds en Thuiskopie Fonds.