PHION – Symfonische Oriënt met Aylin Sezer en Nai Barghouti

Muzikale inspiratie over grenzen heen

Symfonische Oriënt is een veelkleurig concert, vol inspiratie en uitwisseling. Bereid je voor op een magische muzikale ontmoeting tussen oost en west, in een programma vol bijzondere klanken. In dit concert gaan klassieke westerse composities en Arabische muziek hand in hand. Met de Palestijnse zangeres Nai Barghouti, sopraan Aylin Sezer en dirigent Bertie Baigent, winnaar van de International Conducting Competition Rotterdam.

symfonische-orient-ca

Symfonische Oriënt

Geniet van twee liederen uit de Arabische Gouden Eeuw van componist Abdel Wahab. De liederen, Inta Omry en Sakan Al-Layl, oorspronkelijk gezongen door zanglegendes Umm Kulthum en Fairouz worden nu gezongen door Nai Barghouti. Haar prachtige stem wekt de rijkdom en schoonheid van deze oosterse muziek tot leven. Ook de westerse componisten Debussy, Bartók en Ravel schilderen met oosterse tinten. Mystiek, symfonisch en met veel zeggingskracht. Zeker als Aylin Sezer Ravels Shéhérazade zingt.

Componisten en hun zoektocht naar inspiratie

Abdel Wahab, ook wel de godfather van het Arabische lied genoemd, vond verrassend genoeg zijn inspiratie onder meer in Parijs. De Egyptische componist is een van de grondleggers van de moderne Arabische sound. Hij schreef meer dan 1.800 liederen. Veel daarvan voor de grootste diva’s van de Arabische muziekwereld, Umm Kulthum en Fairouz.

Debussy, Bartók en Ravel lieten zich juist graag inspireren door de Arabische wereld. Je hoort het verlangen naar de oosterse verten. Zoals de sprookjessfeer van ‘1001 Nacht’ in Ravels liederencyclus Shéhérazade. Bartók vond in zijn Danssuite de weg naar de Arabische cultuur via Hongaarse dansen en Roma-muziek. En wat dacht je van de oosterse mystieke tinten in Nocturnes van Debussy?

Dit concert kan je op 10 februari bewonderen bij De Vereeniging en start om 20:15. Het voorprogramma met Moataz Rageb begint om 19:15 . Tickets zijn te koop tussen € 23,00 – € 58,00