De Piersonrellen – Evaluatie in LUX, 6 dec

DEBAT OVER DE PIERSONRELLEN 1981 IN NIJMEEGSE LUX
 
De Piersonrellen van februari 1981: een evaluatie
Debat georganiseerd door historische vereniging Numaga

Plaats: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Datum en tijd: zaterdag 6 december, 10.00-12.15 uur

In februari 1981 vonden in Nijmegen grootscheepse rellen plaats rond de Piersonstraat. De gemeente Nijmegen had besloten een tiental woningen te slopen om ter plekke een parkeergarage te bouwen. Het verzet van krakers, studenten en Nijmeegse binnenstadbewoners tegen deze plannen escaleerde op 23 februari 1981, toen ME en militairen met harde hand de krakers en hun sympathisanten uit de Piersonstraat en omliggende straten verjoegen. Traangas dreef door de straten, pantserwagens reden door het centrum, een helicopter ronkte boven de stad. Het leek wel oorlog in Nijmegen.
 
Bij gelegenheid van de aanbieding van het Numaga Jaarboek 2008 – thema: ‘Onrust in de stad’ – organiseert de historische vereniging Numaga in samenwerking met LUX een debat over de Piersonrellen. Eric Duivenvoorden houdt een inleiding over de geschiedenis van de kraakbeweging. Onder leiding van Paul Voestermans discussiëren vervolgens Ad Lansink (destijds fractievoorzitter CDA Nijmegen), Jacques Thielen (destijds actievoerder, later wethouder voor de PvdA), Wieneke Weusten (destijds raadslid voor de SP) en Eric Duivenvoorden over deze woelige dagen. Stond de rechtsorde op het spel? Moest de ‘macht van de straat’ gebroken worden? Of waren de rellen vooral het gevolg van rommelige politieke besluitvorming en onverstandige rechtlijnigheid?
 
Zaterdag 6 december / aanvang 10 30 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900-5894636
Debat georganiseerd door historische vereniging Numaga