Minister Plasterk – Weg met de Popronde!

Raad voor Cultuur moeite met popmuziek; Popronde sneuvelt

Nijmegen, 23 mei 2008

Als het aan Minister Plasterk ligt stopt de Popronde in 2009.
Wederom bewijst het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap dat zij niets snapt van popmuziek.

Bij OCW heeft men gemeend alle gesubsidieerde cultuurinstellingen in aparte hokjes te moeten stoppen zodat het voor hen een overzichtelijk veld wordt.

De Popronde houdt zich bezig met popmuziek en doet dat in een festivalvorm. Gezien de criteria vroeg organisator Popwaarts subsidie aan bij het (nieuwe) Fonds voor Podiumkunsten+ bij de afdeling festivals. De aanvraag bij dat loket bracht veel verwarring teweeg. Men vond dat wij daar niet thuis hoorden en Popronde werd in het hokje bij ‘Amateurkunst en Cultuureducatie’ ingedeeld.

Het festival staat o.a. voor kwaliteit, verdere ontwikkeling van talent, het verspreiden van hoogwaardig aanbod over heel Nederland, stimuleren van deelname en het genereren van een zo groot mogelijk publiek. Bij het Ministerie spreekt niemand tegen dat Popronde haar festival met veel succes organiseert en doelstellingen waar maakt edoch vindt de Minister dat Popronde te weinig doet of bijdraagt aan de ‘ontwikkeling’ van de popmuziek. Resultaat: 0 Euro voor De Popronde!

Het doel van De Popronde is om elk jaar kwalitatief goede Nederlandse bands en artiesten onder de aandacht te brengen van een zo groot mogelijk publiek. Het festival bestaat 10 jaar en is inmiddels gegroeid naar 20 steden. In elke stad wordt intensief samengewerkt met een professionele en bevlogen organisatie op cultuurgebied en is een zeer uitgebreid podia en media netwerk opgebouwd. Met per jaar meer dan 700 aanmeldingen, 100 geselecteerde bands, 450 optredens op 350 podia voor een groot publiek (40.000 bezoekers) denkt reizend festival Popronde een belangrijke bijdrage te leveren aan de voeding en ontwikkeling van de popmuziek in Nederland. Het festival sluit aan bij de dynamiek van de popmuziek; er is geen betere leerschool voor de rock en roll dan het podium!

Neen, zegt de Minister; De Popronde is een ’te’ prille en ’te smalle’ organisatie die te weinig doet aan talentontwikkeling. De organisatie doet met weinig (betaalde) menskracht véél werk, maar de Minister heeft het allemaal niet in de gaten.

Actie:
De Popronde gaat in beroep tegen zowel de beslissing van de Minister maar ook tegen het feit dat De Popronde in een hokje wordt gestopt waar zij niet thuishoort namelijk bij scholingstrajecten.

Hoe lang zou het nog duren voordat het ministerie gaat inzien dat popmuziek iets anders is dan ‘een leuke hobby’. Popmuziek is overal en altijd en nodig ter behoud van onze cultuur!

Omdat de Minister maar niets wil snappen van popmuziek willen wij alle (live) muziekliefhebbers en iedereen uit de popsector vragen om op http://www.popronde.blogspot.com  te reageren en de Minister uit te leggen hoe het zit. Hoog tijd voor zijn ontwikkeling, (bij)scholing en educatie!

Doe dat heel graag heel snel want wij hebben maar de tijd tot 29 mei om de Minister duidelijk te maken wat we vinden van zijn actie. Het gaat niet alleen om het voortbestaan van Popronde, maar zeker ook om de belangen van alle aanstormende bands en het voortbestaan van een gezond popklimaat en onze popcultuur!

Dus naar www.popronde.blogspot.com