Inzameling plastic afval Nijmegen

Nijmegen, 23 februari 2010

Nijmegen start huis-aan-huis inzameling plastic afval

Vanaf 22 maart kunnen inwoners van Nijmegen plastic verpakkingsafval in een speciale zak aan de straat zetten. Huishoudens besparen gemiddeld acht euro per jaar aan groene zakken. Hergebruik van plastic bespaart grondstoffen en is beter voor het klimaat.

Nijmegenaren kunnen, op dezelfde dag dat het restafval wordt opgehaald, in een speciale doorzichtige afvalzak hun plastic afval aanbieden. Vanaf de tweede week van maart bezorgt de DAR bij alle huishoudens van Nijmegen een starterpakket. Hierin zitten alvast twaalf zakken en informatie over het inzamelen. Het geeft antwoord op vragen als: wat hoort nu wel en niet bij het plastic afval, wanneer wordt het opgehaald en waar kunnen nieuwe gratis zakken voor het plastic afgehaald worden.
Omdat plastic afval ongeveer de helft van het restafval uitmaakt, zullen mensen minder groene vuilniszakken nodig hebben. Naar verwachting levert de gescheiden inzameling van plastic voor de huishoudens een besparing op van gemiddeld acht euro op jaarbasis.

Gedurende ruim een jaar is in Nijmegen een succesvol verlopen proef gedaan met het gescheiden inzamelen van plastic afval met verzamelcontainers. Hieruit blijkt dat mensen hun plastic afval best apart willen houden. De proef liet zien dat het aanbod groot is: gemiddeld zestien kilo per huishouden per jaar. Dit maakt de verzamelcontainers niet de meest geschikte inzamelmethode. Ze waren zo snel vol dat ze bijna dagelijks moesten worden leeggemaakt en zelfs dan lagen er snel weer zakken rond de container.
Nijmegen kiest daarom voor het huis-aan-huis inzamelen. Omliggende regiogemeenten en veel plaatsen in Nederland hebben hiermee goede resultaten behaald. Landelijk onderzoek toont aan dat de respons bij huis-aan-huis inzameling nog hoger ligt dan bij inzameling met verzamelcontainers.

Ruim zeventig percent van het plastic verpakkingsafval wordt hergebruikt. Dit spaart grondstoffen en is ook gunstig voor het klimaat, omdat de uitstoot van het broeikasgas CO2 vermindert.

Meer informatie is te vinden op www.dar.nl, www.nijmegen.nl en www.plasticheroes.nl

Bron Gemeente Nijmegen – Milieu & energie Nijmegen