Poëziewedstrijd 500 Nijmeegse scholieren…

Poëziewedstrijd voor ruim vijfhonderd Nijmeegse middelbare scholieren nadert climax
 
Op maandag 6 en dinsdag 7 oktober 2008 is het zover: de finalisten van de poëziewedstrijd voor leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG) en de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN) dragen in het Lindenberg Theater hun zelfgeschreven gedichten voor. Zij delen het podium met bekende dichters als Tsead Bruinja en F. Starik. De poëtische voordrachten worden afgewisseld met optredens van cabaretier Ruud Aarden en een ‘impro with a bite’ van de Tilburg Tigers. Na twee bloedstollende, anderhalf uur durende finales wordt bekend wie zich komend jaar de beste dichtende scholieren van Nijmegen mogen noemen. De organisatie is in handen van Stichting Onbederf’lijk Vers.

De genomineerde leerlingen komen niet onbeslagen ten ijs. Alle vmbo 4 scholieren van de NSG en de SSgN, alsmede alle havo 5 en vwo 6 scholieren van deze scholen hebben onlangs deelgenomen aan een door medewerkers van Onbederf’lijk Vers verzorgde workshop over poëzie. Tijdens deze workshop lag het accent voornamelijk op het zelf leren schrijven van gedichten. Alle deelnemende leerlingen schreven na afloop van de workshop een gedicht. Uit deze enorme hoeveelheid gedichten koos de organisatie uiteindelijk twee maal tien finalisten.

Tien vmbo-finalisten betreden maandagmiddag 6 oktober om 14:00 uur het podium van de tot poëtische arena omgetoverde grote zaal van het Lindenberg Theater. Een dag later is het de beurt aan de tien havo/vwo-finalisten. Tijdens deze besloten finales worden zij door een vakkundige jury onder leiding van Tsead Bruinja, F. Starik, Froukje van der Ploeg en Sieger M.G. beoordeeld op de literaire kwaliteiten van de gedichten, maar ook op hun voordracht. Na een ongetwijfeld zwaar juryberaad worden tenslotte twee prijzen uitgereikt: een voor het beste gedicht en een voor de beste voordacht.

De poëziewedstrijd voor middelbare scholieren heeft tot doel jongeren te enthousiasmeren voor de poëzie en is onderdeel van de zesde Nijmeegse editie van poëziefestival Onbederf’lijk Vers. Dit grootste gratis toegankelijke poëziefestival van Nederland vindt plaats op woensdag 22 oktober 2008. Verspreid over tien fraaie locaties in de binnenstad van Nijmegen dragen ruim dertig dichters voor uit eigen werk. 
 
Stichting Onbederf’lijk Vers
 
 
Rubriek Kunst