PROEVEN VAN KUNST Nijmegen

proeven-van-kunst-17-sept-07-065-600.jpg
De kunstenaars bij Chalet Brakkenstein

21 september 2007

Proeven van Kunst  Nijmegen van start

Proeben van Kunst is met een persconferentie op maandag 17 september in Chalet Brakkestein succesvol van start gegaan. Doormiddel van het feestelijk chambreren van een fles campagne heeft de Wethouder van Cultuur te Nijmegen Mevr. J.G. Kunst het startsein gegeven.

Het project Proeven van Kunst duurt een jaar. Tijdens dit project worden in de deelnemende restaurants speciale Proeven van Kunst menu’s aangeboden. De gerechten worden opgediend op een door de regionale kunstenaar speciaal ontworpen onderbord, welke na afloop als uniek cadeau meegenomen mag worden. Met een gang langs de verschillende deelnemende restaurateurs kunnen liefhebbers zo een unieke collectie kunstborden bij elkaar sparen.

Het is culinair, het is kunst en het is genieten. Met die gedachte is een nog nooit eerder gesloten samenwerkingsverband tussen veertien Nijmeegse restaurateurs, kunstenaars en koks tot stand gekomen. Proeven van Kunst staat voor stimulering van lokale veelbelovende kunstenaars en kunst in het algemeen. Proeven van Kunst is daarmee een win, win, win-concept. Het doel daarentegen is om lokaal uitgaanspubliek op originele wijze in contact te brengen met kunst, alsmede het dag en kort verblijfstoerisme naar West-Brabant te bevorderen.

Proeven van Kunst is twee jaar geleden in Breda van start gegaan. De heer Gerard Gielen, de initiatiefnemer van Proeven van Kunst is geboren en getogen in Nijmegen.
“Het is een mooie thuiswedstrijd, en ik ben dan ook zeer trots dat mijn geboorteplaats zo goed vertegenwoordigt is”

Jits Bakker heeft voor Restaurant de Wolfsberg in Groesbeek het bord ontworpen.
Kunstenaar Renata Zarow heeft geschilderd voor Landgoed, Jachtslot de Mookerheide te Molenbroek. Arty Grimm is gekoppeld aan Chalet Brakkestein in Nijmegen; Ingrid Claessen aan Restaurant In Geuren en Kleuren te Berg en Dal, Denny Baggen voor Restaurant Het Savarijn (Nijmegen) en Yvonne Nillesen aan restaurant Het Sprok in Bemmel. Voor Restaurant de Altena in Oosterhout heeft Robert Terwindt een ontwerp geleverd en voor Restaurant Den Uiver is dat Toos Wingens. Karin Ploeg heeft geschilderd voor restaurant de Stadstuyn in Nijmegen, Ronald Tolman voor restaurant ‘t Spijker in Beek-Ubbergen en Herman van Bergen voor restaurant Claudius in Nijmegen. Voor LaBrasse (Golden Tulip Val Monte) in Berg en Dal heeft Lily Mameffe een onderbord ontworpen, Harrie Gerritz voor Restaurant de Leurse Hof in Leur en Ellen Baptist voor Restaurant de Hucht in Elst.

Proeven van Kunst

Proeven van Kunst® is een uniek culinair cultureel evenement waarbij topkunstenaars verbonden zijn aan toprestaurants in verschillende regio’s in Nederland. Gedurende dit evenement worden in de restaurants speciale Proeven van Kunst®-menu’s aangeboden waarbij na afloop het unieke onderbord behouden mag worden. De eerste edities van Proeven van Kunst® zijn een groot succes.

De missie is niet alleen commercieel maar zeker ook artistiek. Proeven van Kunst® staat voor stimulering van lokale veelbelovende kunstenaars en kunst in het algemeen. Proeven van Kunst® is daarmee een win, win, win-concept. Het doel is om lokaal uitgaanspubliek op originele wijze in contact te brengen met kunst, alsmede het dag en kort verblijfstoerisme naar West-Brabant te bevorderen.

Voor Proeven van Kunst® heeft iedere kunstenaar in samenspraak met het restaurant een exclusieve schildering beschikbaar gesteld voor het betreffende onderbord. Na afloop van het diner behoudt men dus het unieke onderbord als kunstwerk.
Verschillende topkunstenaar hebben meegewerkt aan Proeven van Kunst®: Jeroen Hermkens (kunstenaar van het jaar 2007), Clemens Briels, Jules Deelder, Jacques Tange (kunstenaar van het jaar 2006), Charlotte Molenkamp, Lucebert, Marianne Naerebout, Geert Jan Janssen, Guy Olivier.
Eenmaal met het project in aanraking kan er een verzamelprikkel uitgaan naar de onderborden, een heus collectors-item.

Tijdens de periode dat het evenement draait, zijn in nagenoeg alle restaurants Meet & Greet-avonden waarop de kunstenaar aanwezig is in het restaurant en een originele invulling geeft aan de avond. Dit varieert van ‘live painting’, tot een interactieve multimediale show, tot een voordracht. Tijdens deze avonden bestaat ook de mogelijkheid om het onderbord te laten signeren.

Verder worden er onderbordenruilbeurzen georganiseerd waarbij gasten van Proeven van Kunst onderling onderborden kunnen ruilen. Tijdens deze beurzen presenteren de restaurants en kunstenaars zich en zullen tot slot een deel van de opbrengst van de verkochte kunstwerken worden gedoneerd aan het goede doel.

Kunst Nijmegen