GGD – Kinderen en psychosociale problemen

Nijmegen, 8 november 2010

Eén op vijf kinderen in de regio heeft
verhoogde kans op psychosociale problemen

Met de lichamelijke gezondheid van kinderen in de regio Nijmegen gaat het goed. De psychische gezondheid vertoont echter een minder gunstig beeld: één op de vijf kinderen heeft een (sterk) verhoogd risico op psychosociale problemen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 7.000 ouders van 0 tot 12-jarige kinderen in de regio Nijmegen. Preventie, signalering en goed toegankelijke hulp zijn fundamenteel in de aanpak van dit probleem, aldus de GGD.

Onderzoek en methode
Gemeenten moeten volgens de Wet publieke gezondheid inzicht hebben in de gezondheidstoestand van hun bevolking. Daarom voeren de GGD’en in Gelderland elk jaar een onderzoek uit naar gezondheid en factoren die de gezondheid beïnvloeden, onder de inwoners van de gemeenten in hun regio. Steeds staat een bepaalde doelgroep centraal: kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen. In najaar/winter 2009 waren de kinderen aan de beurt.

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen
Uit de resultaten van de ‘Kindermonitor’ in de regio Nijmegen blijkt dat 19% van de kinderen een (sterk) verhoogd risico heeft op psychosociale problemen. Daarnaast wordt 4% van de kinderen wekelijks gepest en heeft 7% van de kinderen te maken met actuele ingrijpende gebeurtenissen in het gezin, zoals conflicten en ziekte.
Net als in de rest van Gelderland blijkt uit het onderzoek in de regio Nijmegen dat de sociaaleconomische status (SES) van de ouders een ongunstige invloed kan hebben op de gezondheid en leefstijl van kinderen. Zo ook op de psychische gezondheid: kinderen uit de lage SES-groep hebben vaker psychosociale problemen.

Advies GGD
Naar aanleiding van de resultaten adviseert GGD Regio Nijmegen onder andere aan gemeenten en instellingen om gericht te (blijven) investeren in preventie, vroegtijdige signalering en een goed toegankelijk aanbod van hulp en ondersteuning. In de keten van preventie, signalering en aanbod spelen diverse partijen zoals de Jeugdgezondheidszorg van de GGD, de Centra voor Jeugd en Gezin en de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) een belangrijke rol.
In een breder perspectief is van belang dat sociaaleconomische gezondheidsverschillen worden aangepakt, onder andere door het terugdringen van werkloosheid en schooluitval, het stimuleren van een zo hoog mogelijk opleidingsniveau, en het verbeteren van woon- en werkomstandigheden. Investeren in een gezonde omgeving en een gezonde leefstijl blijft de komende jaren aandacht vragen.
 
Bron GGD Regio Nijmegen