Nijmegen1 niet beschikbaar via glasvezel

Publieke lokale televisie niet beschikbaar via glasvezel

Steeds meer huishoudens kunnen de lokale omroep niet meer ontvangen, omdat kabelmaatschappijen deze niet door willen geven via het glasvezelnetwerk. Daardoor blijven veel mensen verstoken van lokaal nieuws op televisie. De PvdA vindt dit onwenselijk en wil dat het college van B & W kabelmaatschappij XMS aanspreekt op hun weigering de omroep digitaal door te geven.  

Nijmegen, 8 april 2009

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen
Van: Stijn Verbruggen en Anneke Arzbach, PvdA-fractie Nijmegen
Betreft: Schriftelijke vragen, conform artikel 39 van het reglement van orde
Onderwerp: Publieke lokale televisie niet beschikbaar via glasvezel

Geacht College,

Een aanvraag voor het doorgeven van publieke lokale televisie is binnen de mediawet een zogenaamde ‘must-carry’. Dit betekent dat de kabelexploitant verplicht is de aanvraag te honoreren en de aanvrager een ruimte op de kabel te verschaffen. Op deze wijze is de lokale publieke televisiezender Nijmegen1 in de hele stad via de kabel te bekijken.

Steeds meer mensen kijken echter digitale televisie. In Nijmegen zijn twee aanbieders van digitale televisie actief. UPC heeft inmiddels beloofd dat Nijmegen1 als één van de eerste lokale omroepen in Nederland digitaal te ontvangen zal zijn bij UPC. Dat zal in de loop van de zomer 2009 gerealiseerd worden. De andere aanbieder is XMS. Woningcorporatie Portaal heeft een deal gesloten met XMS over glasvezelaansluitingen voor alle woningen van Portaal. Ook in andere wijken biedt XMS digitale televisie via glasvezel aan, zoals in de wijk Hazenkamp via het netwerk van de Stichting Glazenkamp. XMS lijkt minder happig om Nijmegen1 op te nemen in het digitale zenderaanbod. Dat betekent dat een (steeds groter) deel van de inwoners van Nijmegen niet naar de publieke televisiezender Nijmegen1 kan kijken. XMS vraagt een bijdrage van 500 euro per maand om Nijmegen1 in het pakket op te nemen. Volgens Nijmegen1 (en anderen die er verstand van hebben) is dat een veel te hoog bedrag, omdat een lokale zender via glasvezel vrij eenvoudig is door te geven.

Bent u het met ons eens dat zo veel mogelijk Nijmeegse huishoudens de lokale televisiezender Nijmegen 1 zouden moeten kunnen ontvangen?
Bent u het met ons eens dat het wenselijk is dat Nijmegen1 ook voor Nijmeegse abonnees van XMS beschikbaar komt?

In formele zin zijn de mogelijkheden van de gemeente om hier iets aan te doen waarschijnlijk beperkt. Het vraagstuk van de digitale doorgifte van lokale televisiezenders hoort en staat ook landelijk op de politieke agenda. Maar als we daar op wachten, zal het nog een hele tijd duren voordat Nijmegen1 overal in Nijmegen te zien is. De gemeente heeft echter wel een belang bij een ruim bereik van de lokale televisiezender. Een publieke lokale omroep heeft een belangrijke functie als onafhankelijke informatie- en communicatie-voorziening. Voor het functioneren van de lokale democratie is een pluriform lokaal medialandschap zeer gewenst. De gemeente Nijmegen kan XMS natuurlijk wel aanspreken op deze problematiek. En via de Nijmeegse partners van XMS, zoals Portaal en Stichting Glazenkamp, kan de druk op XMS wellicht nog verder opgevoerd worden. Ook kan een signaal afgegeven worden aan de landelijke overheid over de wenselijkheid van duidelijke regelgeving op dit punt.

Bent u bereid op lokaal niveau een actieve rol te nemen in dit debat en XMS (en de Nijmeegse partners van XMS) aan te spreken op het belang van doorgifte van de lokale publieke omroep via het glasvezelnet?
Bent u bereid een brief te sturen aan de landelijke overheid (bijvoorbeeld aan de ministers Plasterk en Ter Horst) en de VNG en daarin aan te dringen op aanpassing van de regelgeving, zodat lokale publieke televisie ook via digitale televisie altijd beschikbaar zal zijn (een verruiming van het ‘must-carrier’-principe)?

Met vriendelijke groet,
Namens de PvdA-fractie,
Stijn Verbruggen en Anneke Arzbach