UMC Radboud: Volwaardig endo-echocentrum

Nijmegen, 4 mei 2007

in UMC St Radboud:
Volwaardig endo-echocentrum voor longkankerdiagnostiek

Op 11 mei neemt het UMC St Radboud een volwaardig endo-echocentrum voor longkankerdiagnostiek in gebruik. Het centrum heeft een referentiefunctie voor patiënten uit geheel Oost-Nederland. De ingebruikname van het centrum betekent een aanzienlijke besparing op chirurgische ingrepen en kosten.

Luchtpijp en slokdarm
Is de kanker uitgezaaid? Het antwoord op deze vraag is van groot belang voor kankerpatiënten en zeker ook voor mensen met longkanker. De keuze van de behandeling is ervan afhankelijk. Als de kanker al is uitgezaaid, heeft een chirurgische ingreep geen zin meer. Dan bestaat de behandeling uit een chemokuur en/of radiotherapie.
In het endo-echocentrum van het UMC St Radboud dat eind volgende week in gebruik genomen wordt, kan nauwkeurig het ontwikkelingsstadium van longkanker vastgesteld worden. Een team van longartsen, pathologen, endoscopieassistenten en laboranten is hiervoor speciaal opgeleid. Zij werken met de nieuwste state-of- the-art techniek, een combinatie van echoscopie via de slokdarm en de luchtpijp. Tijdens het onderzoek haalt de longarts via de luchtpijp en de slokdarm uit alle relevante lymfeklieren in het gebied rondom de longen een minuscuul stukje weg. Dit wordt direct door de patholoog beoordeeld op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen. De samenwerking tussen longarts en patholoog is essentieel om het onderzoek snel en met een minimale belasting voor de patiënt te laten verlopen.Deze kan na enkele uren al weer naar huis.
De nieuwe procedure komt in de plaats van een kijkoperatie, waarbij de chirurg via een sneetje in de hals de lymfeklieren zocht. De patiënt werd daarvoor enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis.
Het endo-echoscopisch onderzoek is niet alleen nauwkeurig en snel, het is ook minder ingrijpend; er hoeft immers niet gesneden te worden. Dit betekent een besparing van 70 procent op kijkoperaties en opnames en een uiteindelijke besparing van 40 procent op kosten. De zorgverzekeraars hebben om deze reden een investeringssubsidie aan het endo-echocentrum verleend.

Regio
Het UMC St Radboud behandelt jaarlijks tussen de twee- en driehonderd patiënten met longkanker. Daarnaast kunnen ook longartsen uit ziekenhuizen in de gehele regio hun patiënten naar dit nieuwe centrum verwijzen. De endo-echoscopie is een belangrijke aanvulling op de sneldiagnostiek voor longkanker, die het UMC St Radboud enkele jaren geleden ingevoerd heeft.
 
Bron: UMC St Radboud