Reizen in het hoofd – Literaire schrijfprijs 2007

7 juni 2007

Reizen in het hoofd’ thema van Literaire prijs Gelderland 2007
Nieuwe editie jaarlijkse schrijfprijs van start

Traditiegetrouw organiseren literair tijdschrift Parmentier en literair festival De Wintertuin, in opdracht van de provincie Gelderland, de Literaire Prijs van de provincie Gelderland. In de veertiende editie van deze open schrijfwedstrijd is het thema ‘Reizen in het hoofd’.

Aanleiding voor dit thema vormt de lovend ontvangen heruitgave van Gerrit Paape’s Reize door het Aapenland (1788). De patriot en satiricus bracht zijn imaginaire reisverhaal uit onder de schuilnaam doctor J.A. Schasz. Het onthutsende en hilarische verslag van zijn vlucht naar het apenland kunnen we tegelijkertijd lezen als een spel met identiteiten, de tombola van u en de anderen. Het is mogelijk om duizenden kilometers af te leggen zonder een enkele stap te verzetten. Parmentier vraagt schrijvers naar een adequaat verslag van zo’n denkbeeldige reis. Waar gaat de reis naartoe? Wat stopt u in uw reiskoffer? Wie komt u onderweg tegen? Bent u soms op zoek naar uzelf?

Om mee te dingen naar deze prijs dient men óf drie gedichten te schrijven óf een kort verhaal van minimaal 1000 en maximaal 1500 woorden, dat aansluit op het thema van de wedstrijd: ‘Reizen in het hoofd’. Deelname staat open voor iedereen in het Nederlands taalgebied. Om deel te nemen dient men eerst een wedstrijdreglement aan te vragen, bij voorkeur per e-mail: info@literairtijdschriftparmentier.nl of eventueel per post: Parmentier, Postbus 1084, 6501 BB Nijmegen. Inzendingen zonder aanvraag van het reglement worden van deelname uitgesloten. Inzendingen moeten uiterlijk maandag 13 augustus 2007 in het bezit zijn van Parmentier.

Een deskundige jury zal alle inzendingen beoordelen. De namen van de juryleden worden binnenkort bekend gemaakt. Voor de beste inzending is er een prijs van € 1250,- te winnen. Daarnaast ontvangt de beste Gelderse debutant een bedrag van € 750,-. Op zondag 25 november 2007 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitreiking in het Posttheater in Arnhem.

Voor meer informatie over Parmentier zie: www.literairtijdschriftparmentier.nl