Nijmegen, 27 augustus 2008
Restant stadsmuur gevonden in In de Betouwstraat
Bij de vervanging van de riolering in de In de Betouwstraat zijn gistermiddag restanten gevonden van een stadsmuur uit het begin van de 16e eeuw. Het gaat om een buitenmuur die onderdeel uitmaakte van de laatste middeleeuwse stadsuitleg. Aan de muur zit ook een uitbouw waarop een kanon werd geplaatst.
De muur van baksteen en mergel is drie meter dik en vormde samen met de binnenmuur en een vulling van zand de stadsomwalling. De binnenmuur ligt vermoedelijk nog onder de bebouwing. Aan de kant van de Smetiusstraat zijn resten gevonden van wat vermoedelijk een stadstoren is, de Bloemenborgtoren. De komende tijd zullen proefgaten worden gemaakt om te kijken of het ook daadwerkelijk om de toren gaat en waar hij precies lag.
De werkzaamheden in de In de Betouwstraat vinden plaats in het kader van de opknapbeurt van ringstraten in het centrum. De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om de vondst te visualiseren.
Nijmegen vestingstad
In 1230 kreeg Nijmegen het stadsrecht en daarmee het recht de stad te mogen omwallen. De eerste stadswal bestond uit houten palissaden en aarden wallen met een gracht ervoor. In de jaren 1520-1530 kreeg Nijmegen de definitieve ommuring, resten daarvan zijn nog te zien in het Kronenburgerpark en Hunnerpark. In 1874 verloor Nijmegen de vestingstatus; in hoog tempo werden de verdedigingswerken gesloopt. Tot die tijd kende Nijmegen vijf poorten aan de landzijde en drie grote en vier kleinere poorten aan de Waalzijde.
Bron Gemeente Nijmegen