Nijmeegse ringstraten in de lift

Nijmegen, 26 oktober 2010 

Nijmeegse ringstraten zitten in de lift

De Nijmeegse ringstraten, de winkelstraten rondom het centrum, zitten in de lift. Er is hoge waardering voor de service van de ondernemers en het winkelgebied is volgens het publiek duidelijk verbeterd. Ook over het aanbod en de sfeer is meer tevredenheid. Klanten blijven bovendien langer in de winkels. Aandachtspunten vormen onder meer de parkeergelegenheid en de leegstand van winkelpanden. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente Nijmegen naar de effecten van het ringstratenbeleid.
 
Sinds 2008 werkt de gemeente met subsidie van de provincie Gelderland aan de opwaardering van de ringstraten. Dat gebeurt door het verbeteren van het winkelgebied, het stimuleren van het ondernemerschap, het versterken van de toeristische aantrekkingskracht en het aantrekkelijk maken van het gebied voor wonen en werken. De effecten hiervan zijn gemeten met de zogeheten Ringstratenmonitor 2009-2010, waarbij een vergelijking is gemaakt met de resultaten van de eerste meting in 2006-2007.
 
De Ringstratenmonitor laat zien dat vooral Nijmegenaren de ringstraten bezoeken. Ook het aandeel passanten van buiten de regio is ten opzichte van 2006 duidelijk vergroot (van 14 naar 22%). Bezoekers blijven gemiddeld een uur in de ringstraten, tegenover 40 minuten in 2006. Net als bij de eerste meting is de Lange Hezelstraat de meest bezochte ringstraat, gevolgd door de Van Welderenstraat. Door de diversiteit van de straten komen naast winkelen, ook andere bezoekdoelen, zoals werken, bezoek dienstverlening en cultuur, nog altijd sterker naar voren. Veel passanten gebruiken de ringstraten letterlijk als ‘aanloopstraten’ en zijn op weg naar elders.
 
De ringstraten hebben een behoorlijke inhaalslag gemaakt, van een 6,5 in 2006 naar een 6,9 in 2009 (7,4 voor de gehele binnenstad). Dit is vooral een gevolg van de verbeteringen in de openbare ruimte, de vestiging van nieuwe ondernemers en betere winkels, betere parkeermogelijkheden voor auto en fiets en een verbeterde bereikbaarheid. In vergelijking tot de gehele binnenstad waarderen passanten het serviceniveau in winkels in de ringstraten hoger (7,5 versus 7,1). Het in 2005 in gang gezette gemeentelijk ringstratenbeleid wordt door 40% van de ondernemers positief gewaardeerd. Bijna de helft neemt een neutraal standpunt in.
 
Ondernemers verwachten een gelijkblijvende werkgelegenheid. Bijna de helft van de ondernemers meldt in 2009 een omzetdaling (passend in het landelijke beeld), maar geeft aan dat de verwachtingen voor 2010 gunstiger zijn. Een meerderheid verwacht in 2010 (opnieuw) te investeren in de eigen vestiging. Hieruit spreekt vertrouwen in én de locatie én de eigen onderneming, ondanks de kredietcrisis. Het succes van de Investeringsregeling voor de ringstraten bevestigt dit beeld. Aandachtspunten  zijn volgens ondernemers onder meer de  parkeersituatie voor klanten en personeel en de leegstand.
 
De verbeterslag in de ringstraten is nog niet ten einde. De openbare ruimte in een aantal ringstraten, zoals de Bloemerstraat en de Tweede Walstraat, wordt nog aangepakt. Ook blijft het tegengaan en terugdringen van de leegstand  een punt van zorg en aandacht. Het Uitvoeringsprogramma Nijmegen Economisch Offensief Ringstraten wordt in 2011 afgerond. 
 
Bron Gemeente Nijmegen
 
Rubriek Nijmegen Centrum
 

 


In de Betouwstraat
 
Nijmegen, 9 februari 2010

Ringstraten krijgen definitief zomerterrassen op parkeerplaatsen

Voortaan kunnen 16 parkeerplaatsen worden ingericht als zomerterras in de van Welderenstraat, In de Betouwstraat en van Broeckhuysenstraat. Het college heeft de regels alleen aangevuld met verbeterpunten qua bereikbaarheid voor voetgangers en beeldkwaliteit. De sluitingstijd van 23.00 uur wordt voorlopig gehandhaafd.
 

Horeca-ondernemers in de van Welderenstraat, In de Betouwstraat en van Broeckhuysenstraat kunnen voortaan een vergunning aanvragen om gedurende het zomerterrasseizoen van 1 maart tot 1 november maximaal 16 parkeerplaatsen te gebruiken als terras. In de winterperiode is dit niet mogelijk. De sluitingstijd blijft voorlopig 23.00 uur om overlast voor omwonenden te beperken.
 
Op de planning van het nieuwe college van B&W na de verkiezingen staat herziening van het algemene terrassenbeleid voor de stad. Daarbij worden de regels voor de Ringstraten ook opnieuw bekeken. Het college heeft vooruitlopend daarop besloten terrassen in de Ringstraten mogelijk te maken. Om de terrassen een kwalitatieve uitstraling te geven, mocht op de schotten, parasols en meubilair al geen reclame staan. De Federatie Ringstraten heeft nu voorgesteld gezamenlijk terrasmeubilair aan te schaffen, in overleg met de ringstratenmanager en het gemeentelijke bureau Stedenbouw & Architectuur, om de beeldkwaliteit te verbeteren.
 
Verder moet er aandacht blijven voor de leefbaarheid in de straten en de bereikbaarheid voor voetgangers. De minimale doorloop tussen gevels en terrassen is vastgesteld op twee meter en de terrassen worden duidelijker afgebakend.
 
Gedurende de pilot in de zomer van 2009 hebben 18 horeca-ondernemers terrassen geëxploiteerd op parkeerplaatsen. De gemeente, politie, Federatie Ringstraten Nijmegen en exploitanten van de ‘parkeerplaats-terrassen’ hebben deze proefperiode geëvalueerd.
Bron Gemeente Nijmegen
 
 
Nijmegen, 19 mei 2009

Terrassen op parkeerplaatsen mogelijk in drie Ringstraten

Binnenkort kunnen bezoekers van een aantal horecagelegenheden in de Van Welderenstraat, in de Betouwstraat en Van Broeckhuysenstraat terecht op nieuwe terrassen. Maximaal 23 parkeerplaatsen kunnen deze zomer voor dat doel gebruikt worden. Een twintigtal ondernemers heeft zich inmiddels bij de gemeente gemeld. De terrasvergunningen zullen worden verstrekt voor een proefperiode, die na dit terrasseizoen wordt geëvalueerd.
 

Bij het besluit tot herinrichting van de in de Betouwstraat, Van Welderenstraat en Van Broeckhuysenstraat heeft het college in december 2007, in samenspraak met ondernemers uit de buurt, de mogelijkheid gecreëerd voor het gebruik van maximaal 23 parkeerplaatsen als terras in het zomerseizoen. Uit overleg met ondernemers en de Federatie Ringstraten Nijmegen bleek recenter dat er draagvlak bestaat om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Aan de start van het terrasseizoen 2009 waren slechts enkele horecazaken geïnteresseerd in een terras, maar in april liep dit aantal snel op tot zo’n twintig ondernemers.
 
Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten terrasvergunningen te gaan verlenen. Alleen voor panden waarop een horecabestemming rust, kan een terras worden vergund. Het waarborgen van een prettig woon-, werk- en leefklimaat in de straten is daarbij voor het college van groot belang. Uiteraard moet de (verkeers)veiligheid in de straten gewaarborgd blijven. Omdat burgemeester en wethouders de effecten van de nieuwe terrassen eerst willen monitoren, gaat het vooralsnog om een proefperiode voor de rest van het terrasseizoen 2009 (tot 31 oktober).
 
Na deze pilot zal de gemeente de gevolgen van de nieuwe terrassen in kaart brengen. Samen met bewoners, ondernemers, politie en brandweer wordt onder meer gekeken naar de beschikbaarheid van parkeerplaatsen, de bruikbaarheid van de trottoirs, de kwaliteit van het woon- en leefklimaat, de effecten op het ondernemersklimaat, de financieel-economische effecten voor gemeente én ondernemers en naar de veiligheid en geluidsoverlast. Om de overlast voor bewoners te beperken moeten de terrassen uiterlijk om 23.00 uur sluiten.
 
Afhankelijk van de resultaten van de pilot worden beleidsregels en vergunningvoorwaarden waar nodig aangepast en dan pas worden definitieve vergunningen afgegeven.
De horecaondernemingen die al een terras exploiteerden, hoeven niet opnieuw een vergunning aan te vragen. De gebruikte parkeerplaatsen voor bestaande terrassen tellen wel mee voor het maximaal gestelde aantal van 23 terrassen.
 
Bron Gemeente Nijmegen