Nijmegen, 8 februari 2010
Rivierpark bij Nijmegen strijdig met het voorzorgbeginsel
Met de dijkverlegging bij Lent wordt ruimte gemaakt voor een Rivierpark. De IVN afdelingen Rijk van Nijmegen en RijnWaal willen als natuurorganisaties graag een bijdrage leveren aan dit groene hart van Nijmegen. Dat kan door het organiseren van natuurontdektochten en door de politiek en bewoners te informeren over de natuur en landschappelijke kwaliteit van dit gebied. Want het rivierlandschap van Nijmegen is één van de meest herkenbare landschappen in Nederland.
De uiterwaarden ten westen van de spoorbrug zijn een eeuwen oud weidegebied met een hoge ruimtelijke kwaliteit. Het plan voor het Rivierpark zal zich daarom in de eerste plaats moeten richten op de bewaking van deze ruimtelijke kwaliteit. De uiterwaarden zijn Natura 2000 gebieden die in het Europese natuurnetwerk zijn aangewezen als een ganzenrustgebied en ganzenfoerageergebied. Maar in de plannen van het Rivierpark gaat 75% van het reserveringsgebied voor ganzen verloren door het verlengen van de nevengeul door de Lotwaard en de Oosterhoutsewaarden. Bovendien gaat de aanleg van een evenemententerrein op de westelijke landtong ten koste van een uniek hooiland met kenmerkende stroomdalvegetatie.
In deze vorm is het Waalpark in strijd met de Europese Natura 2000 afspraken en het voorzorgsbeginsel: “nee – tenzij’’ waarbij nadelige ingrepen niet zijn toegestaan tenzij die absoluut noodzakelijk zijn. Zowel de gemeente Nijmegen als de minister van LNV, Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, moeten zich daaraan houden. De Nijmeegse politiek zal daarom de Rivierpark plannen moeten herzien door bijvoorbeeld de nevengeul aan te passen aan het historisch reliëf en een betere plaats te vinden voor het evenemententerrein.
De IVN afdelingen willen hier graag aan meewerken.
Namens IVN Rijk van Nijmegen Bea Peeters, namens IVN RijnWaal Frans Mikx.