Romeinen, Hertogen en…, LUX 1 dec

Romeinen, Hertogen en Vliegtuigbommen
Historische zoektocht naar de identiteit van Gelderland
LUX, maandag 1 december 2008, 20.00 uur

‘De Nederlander bestaat niet,’ riep Maxima tijdens een toespraak en ze kreeg half Nederland over zich heen. De Nederlandse identiteit bestaat wel degelijk. Maar hoe zit dat met Gelderland? Heeft Gelderland een eigen identiteit of is het een min of meer toevallig samenraapsel van subculturen? En als Gelderland een identiteit heeft, hoe is die dan tot stand gekomen? In hoeverre spelen de Romeinen, het hertogdom Gelre of de slag om Arnhem een rol bij de totstandkoming van een Gelderse identiteit.Gelders Erfgoed is van plan om in 2009 een historische canon voor Gelderland te ontwikkelen. Dit zou een antwoord moeten geven op de vraag welke belangrijke historische gebeurtenissen alle Gelderlanders nu met elkaar verbinden. Tijdens dit debat wordt het publiek uitgedaagd de Gelderse identiteit te herkennen aan de hand van een quiz en presentaties van historische gebeurtenissen die Gelderland zouden hebben ‘getekend’.
Met Thomas von der Dunk (cultuurhistoricus en publicist), Kees Ribbens (historicus aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie), Henk van Houtum (politiek geograaf aan de Radboud Universiteit), Peter van der Heiden (parlementair historicus aan de Radboud Universiteit en freelance journalist) en Rob Wolf (historicus). Het debat wordt geleid door Hans Goedkoop (historicus, presentator tv-programma Andere Tijden).
Lezers van De Gelderlander kunnen al eerder hun mening geven over de identiteit van Gelderland.

Maandag 1 december / aanvang 20 00 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900 5 89 46 36 (25 ct. per minuut)
Dit debat wordt mogelijk gemaakt door het Verleden van Nederland en Gelders Erfgoed