Romani Festum – Orientalis, weekend 24-25 aug

Feestelijk Romani Festum sluit succesvolle Romeinse zomer af

Zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2019

Het Romani Festum is het tweedaags groot slotfeest van de Romeinse zomer in Orientalis en speelt zich af in de bloeiperiode van het Romeinse Rijk, de tijd dat het Rijk op zijn grootst en sterkst was. Van 6 t/m 11 augustus heeft Orientalis het jaarlijkse Via Romana Festival gevierd, maar dit jaar belicht het museum voor het eerst zowel de vroege als de late periode van het Romeinse Rijk.

Tijdens het Romani Festum zullen een bijzondere gevarieerde groep van Romeinse legionairs, burgers en ambachtslieden op 24 en 25 augustus het decor vormen in de romeinse stadsstraat in Orientalis. Ze komen uit alle hoeken van het Rijk, zowel de ‘echte Romeinen’ als de inwoners van de veroverde gebieden en buurlanden zullen aanwezig zijn.

Romeinse legionairs werden streng gedrild, ze moesten onvoorwaardelijk gehoorzamen en een strakke discipline hebben. Zij vertellen je tijdens Romani Festum graag over de uitbreiding van hun rijk van Hispania (Spanje en Portugal) tot Mesopotamië (Irak) en van Brittannia (UK) tot Egypte. Een Romeinse medicus (dokter) zien hoe gewonde mensen geholpen en geopereerd werden in die tijd. In deze tijd hadden ze nog geen pijnstillers en verdoving zoals tegenwoordig, je moest dus wel tegen een stootje kunnen. Ook is er een Romeinse vroedvrouw te vinden in de straat.

In de Romeinse tijd was religie heel belangrijk. De meerderheid geloofde niet alleen in het bekende Romeinse pantheon met Jupiter als oppergod, maar ook in een scala van regionale goden en huisgoden. De huisgoden werden vaak vereerd bij een klein altaar bij de mensen thuis. Andere goden hadden hun eigen priesters en priesteressen die regelmatig een offerceremonie hielden om de goden gunstig te stemmen. Tijdens Romani Festum kunnen bezoekers zelf getuige zijn van een offerceremonie.

De Romeinen en reizigers vertellen bezoekers alles over hun dagelijks leven, leren je hoe je moet landmeten zoals de Romeinen dat deden, maken Romeinse sieraden en demonstreren andere Romeinse vaardigheden. Om tot rust te komen van alle indrukken kunnen bezoekers heerlijk ontspannen bij de Romeinse schoonheidssalon, waar een Romeinse dame bezoekers laat genieten van een massage, Romeinse badhuisrituelen laat zien en je alles vertelt wat je wilt weten over Romeinse parfum.

Het Romani Festum is het laatste weekend dat de romeinenrugzakjes gratis bij de kassa kunnen worden afgehaald (max. 2 per volwassene), waarmee kinderen aan de hand van diverse opdrachten op pad worden gestuurd door het park.

Op beide dagen (24 en 25 augustus) zijn er de hele dag door diverse demonstraties. Het wordt een kleurrijk en leerzaam schouwspel voor jong en oud. Orientalis is geopend van 11.00 – 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op museumparkorientalis.nl.

Meer info: www.museumparkorientalis.nl

Foto: Raoul van Meel
Romeins festival – foto: Raoul van Meel

Agenda Nijmegen