Nijmegen gaat voor Rookvrije Generatie

Nijmegen, 20 september 2018

Nijmegen gaat voor ‘Rookvrije Generatie’

Kinderen op laten groeien in een rookvrije omgeving. Dat wil de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Het Radboudumc, de Radboud Universiteit, GGD Gelderland Zuid, IrisZorg en gemeente Nijmegen sluiten aan.

Op donderdag 20 september zetten alle partijen hun handtekening en zijn daarmee officieel partner van de Alliantie Nederland Rookvrij. Samen zetten we ons in voor een rookvrije generatie in regio Nijmegen. We willen dat kinderen en jongeren opgroeien zonder in de verleiding te komen om te roken. En zonder last te hebben van schadelijke gevolgen van meeroken.

In het kader van Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen werken we de aanpak voor een rookvrije generatie verder uit. Samen met de andere partijen daagt de gemeente Nijmegen partners in de stad uit om zich aan te sluiten. Graag bundelen we de goede initiatieven die er al volop zijn om zo collectieve impact te creëren.

Pijlers uit de aanpak zijn verder: voorlichting aan (aanstaande) ouders van kinderen t/m 12 jaar, lesprogramma’s en challenges op scholen, rookvrije schoolpleinen, toename van rookvrije sport- en (wijk)accommodaties en zorginstellingen.

Al eerder dit jaar maakte de gemeente Nijmegen gemeentelijke speeltuinen en beheerde wijkspeeltuinen rookvrij.

Kinderlongarts van het Radboudumc Peter Merkus leidde de ondertekening in. Hij benadrukte het belang van deze aanpak: ‘Als jongeren voor hun achttiende niet beginnen met roken, is de kans klein dat ze dit later alsnog gaan doen.’ Wethouder Grete Visser van zorg en welzijn onderstreepte dit: ‘We gunnen onze kinderen een rookvrije omgeving om in op te groeien en willen hen beschermen tegen rookverslaving.’

Sigrid Attema van KWF Kankerbestrijding en bestuurslid bij de Alliantie Nederland Rookvrij is blij met deze ondertekening: ‘De partijen geven een duidelijk signaal af aan de brede regio. Door de handen ineen te slaan zorgen ook zij ervoor dat een Rookvrije Generatie werkelijkheid wordt; steeds minder kinderen beginnen met roken en deze stap helpt daarbij krachtig.’

Bron Gemeente Nijmegen – Alles over NijmegenGezondheid