Russische Oldtimers in Nijmegen, 12 okt

Oldtimer primeur in Nijmegen
Russische auto’s van de vijftiger jaren tot heden voor het eerst bij elkaar in Nijmegen

Op zondag 12 oktober is voor de eerste keer in Nederland een volledige opstelling te zien van oude en nieuwe Russische auto’s op één locatie. De auto’s staan opgesteld midden in het centrum van Nijmegen, op de Grote Markt. Op deze unieke locatie kan iedereen kennismaken met voor velen onbekende Russische merken. Maar wellicht haalt een bezoek (jeugd)herinneringen op door het weerzien met een Scaldia of een Lada van de eerste bouwjaren. Tegelijkertijd is het mogelijk om te zien waar de Russische auto-industrie vandaag de dag staat. Naast de oude Russische modellen staat namelijk ook de nieuwste modelserie van Lada, de Kalina, opgesteld. De oudste auto die deze zondag wordt verwacht is gebouwd in 1950, de nieuwste in 2008. Er worden auto’s verwacht van de merken Scaldia, Moskvich, Zazphorez, UAZ, Volga en natuurlijk Lada.

Samenwerking twee autoclubs
De Russische auto’s worden die zondag bij elkaar gebracht door twee verschillende autoclubs, de Russische Klassieker Club Nederland (RKCN) en de Ladaclub Nederland (LCN). De RKCN-leden zorgen voor de oldtimers terwijl de leden van de LCN de nieuwste modellen verzorgen. In totaal worden er tussen de 25 en 30 auto’s verwacht.

Lustrum stedenband Nijmegen-Pskov prima aanleiding
Dat juist deze bijzonder opstelling op zondag 12 oktober in Nijmegen plaatsvindt heeft alles te maken met dat juist deze dag de Stichting Stedenband Nijmegen Pskov (SSNP) haar lustrumjaar afsluit. Tijdens deze slotmanifestatie organiseert de stedenband vele activiteiten in de Lindenberg. De Russische auto’s staan dichtbij de Lindenberg opgesteld en op deze manier is er voor de bezoekers nog meer te zien op de bijzondere dag. De Russische auto’s zijn op de grote markt te zien tussen 12.00 en 17.00 uur.

Ook in het klein
Ook voor de liefhebbers van de miniatuurauto’s is er op zondag 12 oktober iets bijzonders te zien. Ad Goossens een verzamelaar van uitsluitend Russische miniatuurauto’s zal in de hal van de Lindenberg een groot deel van zijn verzameling ten toon stellen. Naar verwachting zijn er rond de 300 miniatuurmodellen te zien, deels uitgestald in passende diorama’s.

Bijzonder weerzien
Een van de auto’s die op deze dag in Nijmegen te zien komt ook daadwerkelijk uit Pskov. Jelle Jan Gerrits, voorzitter van de RKCN vertelt: “In 1992 studeerde ik aan de Rijkshogeschool IJselland in Deventer (nu Saxion Hogeschool). Via Ivo Peeters, voorzitter van de SSNP en docent aan dezelfde hogeschool kreeg ik de mogelijkheid om een stage te lopen in Pskov. Tijdens deze stage kwam ik in de gelegenheid om in het bezit te komen van een Volga M21 uit 1962. Een in Nederland zo goed als onbekende auto. Uiteraard mag juist deze Volga niet ontbreken tijdens de slotmanifestatie van de stedenband.”

Meer informatie: www.russischeklassiekerclub.nl,  www.ladaclub.nl  &  www.nijmegenpskov.nl

Auto Nijmegen