Sax & the City – Gelders OrkestLAB – De Vasim, 1 dec

Sax & the City
Terug naar ‘the roaring twenties’ met Het Gelders OrkestLAB

Op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december laat Het Gelders OrkestLAB ‘the roaring twenties’ herleven met het concert Sax & the City, gedirigeerd door de jonge Fransman Benjamin Levy. Het volledige orkest voert je terug in de tijd met muziek van Gershwin (Rhapsody in Blue) en Stravinsky (Symphonies of Wind Instruments). Musis Sacrum in Arnhem en De Vasim in Nijmegen vormen het decor voor deze twee bijzondere concerten. Het is voor de eerste keer dat Het Gelders Orkest in de industriële fabriekshal De Vasim speelt.

Ongewoon programma
Behalve Het Gelders Orkest treedt de jonge pianist Ralph van Raat op als solist en laten ook de jonge blazers van het Berlage Saxophone Quartet van zich horen. DJ Klipspringer draait voor én na het concert een mix van oude Franse swing, authentieke jaren twintig deuntjes en alle mogelijke variaties daarop. Het orkest zit niet op een podium, maar in de zaal, dichtbij het publiek. De presentatie is in handen van Hans van den Boom, die al vele jaren voor de AVRO klassieke-muziekprogramma’s op Radio 4 presenteert.
  
Ralph van Raat
Ralph van Raat (1978) is één van de meest gevraagde pianisten van ons land. In het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ heeft hij zijn eigen concertseries, evenals op Radio 4. Hij heeft diverse cd’s uitgebracht met werk van onder anderen Andriessen, Lindberg en Tavener. Enkele daarvan behoren tot de best verkochte cd’s met pianomuziek van de laatste tijd. Kijk hier voor een filmpje met Ralph van Raat over Rhapsody in blue.

LAB is anders
De klassieke muziekconcerten van Het Gelders OrkestLAB laten zien dat het ook anders kan. Dit seizoen speelt Het Gelders Orkest maar liefst vijf concerten met een andere invulling dan de bezoekers doorgaans gewend zijn. Behalve de bijzondere zaalopstelling staat naast het volledige orkest vaak ook nog een DJ, een VJ en een presentator op het podium. De concerten beginnen om 21.00 uur, duren een uur en spelen ook op ongewone locaties, zoals in fabriekshal De Vasim in Nijmegen of in de hal van het Stadhuis in Arnhem. Met deze bijzondere reeks concerten maakt Het Gelders Orkest klassieke muziek voor een bredere doelgroep toegankelijk.

Praktische informatie
Datum: vrijdag 30 november Musis Sacrum, Arnhem
                   zaterdag 1 december De Vasim, Nijmegen
Aanvang concert: 21.00 uur, inloop vanaf 20.30 uur
Prijs: € 16,00 / CJP € 12,50

Kaartverkoop
: webshop.hetgeldersorkest.nl of www.mssa.nl/, 026-4437343
 
Het volgende concert in deze reeks van Het Gelders OrkestLAB is het Valentijnsconcert ‘Romeo & Julia’ dat op 14 en 15 februari wordt gespeeld in de Stadhuishal in Arnhem en in De Vasim in Nijmegen.