Expositie Laurien – Mariënburgkapel, 14-20 feb

Schilderijen van Laurien Renckens in de Mariënburgkapel
14 t/m 20 februari 2009
 
De economie is in mineur. Ineens groeien de bomen niet meer tot in de hemel. Tijd voor reflectie. Hoe nu verder ?. Kunstenares Laurien Renckens( 1966) biedt inspiratie. “Wanneer het proces van creëren dreigt te mislukken komt er juist een nieuwe impuls van mogelijkheden; in mijn werk gaat ‘t vooral om het creëren van ruimte om vervolgens te ervaren wat het schilderij met de ruimte doet”. Van 14 februari tot en met 20 februari 2009 exposeert zij in de Mariënburgkapel te Nijmegen.

Inspiratie
Haar inspiratie haalt zij uit de vergankelijkheid; oude gebouwen, verweerde muren, oxiderend ijzer zijn vaak een voedingsbodem voor haar doeken . Ze twijfelde dan ook geen moment toen de mogelijkheid zich voordeed om haar schilderijen in de Mariënburgkapel tentoon te stellen. “Ik kan me geen mooiere plek bedenken om mijn eerste solo expositie te organiseren. De kleine ingetogen kapel, die prachtig is gerestaureerd door de gemeente Nijmegen straalt rust en eenvoud uit. Een uitgelezen decor voor mijn schilderijen”.

Laurien schildert niet vanuit een vast idee, kiest de kleur in het moment en begint…. “Er gebeurt iets tussen mij en het doek; ik breng verschillende lagen verf aan, schraap het er deels weer af en zo krijgt het doek zijn verhaal.” Het verdiept zich uiteindelijk tot een doorleefd schilderij, met een zekere spanning, die de kijker uitnodigt om bij stil te staan…

De Nijmeegse kunstenares maakt abstracte schilderijen van 120x100m die bestaan uit vlakken, opgebouwd uit meerdere lagen waarbij kleur en symmetrie belangrijke elementen zijn .

Plaats en tijd
Mariënburgkapel (tegenover Lux) te Nijmegen
De expositie is van 14 februari tot en met 20 februari,
openingstijden van 12.00u tot 17.00u.
De kunstenares is daarbij zelf aanwezig, ruimte te over om persoonlijk met haar in gesprek te gaan.