Scholen aan de slag met botanisch stoepkrijgen tijdens de Nationale Buitenlesdag

06 april Nijmegen: Op dinsdag 13 april is het Nationale Buitenlesdag! Buitenles is gezond: de frisse lucht, beweging en natuur nodigt uit tot creativiteit. Dit jaar staat de Nationale Buitenlesdag in het teken van de Grote Natuurles. In Nijmegen doen maar liefst 14 basisscholen mee aan de buitenlesdag. De Bastei geeft dit jaar, in samenwerking met IVN Rijk van Nijmegen, een gastles cadeau aan 10 schoolklassen. 

Beeld 1 Anja Onstenk
Anja Onstenk

In de Grote Natuurles gaan leerlingen aan de slag met botanisch stoepkrijten. In deze les ontdekken leerlingen van groep 1 tot en met 8 de natuur op het schoolplein: van anoniem stoepplantje tot vergeten korstmos, wat voor groen schuilt er rond op het schoolplein? De natuur wordt zichtbaar gemaakt door leerlingen van de onderbouw, terwijl de middenbouw gaat kijken naar de kenmerken van de plantjes. Leerlingen van groepen 7 & 8 zullen de plantjes vervolgens op naam brengen. Zo kan niemand meer om de stoepplantjes heen. In Nijmegen ontvangen 10 groepen van basisscholen Petrus Canisius, de Verbinding, de Geldershof en Hidaya een compleet verzorgde gastles namens de Bastei en IVN Rijk van Nijmegen.

Buitenlesdag

IVN Natuureducatie en Jantje Beton roepen elk jaar alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens hun lessen. Dit jaar zijn de krachten gebundeld met Vereniging GDO, waar de afdeling natuur- en milieu educatie van De Bastei bij aangesloten is. Al deze partijen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de grote natuurles, én de aandacht voor meer buitenlessen in deze tijden van het vele online onderwijs.

Uit onderzoek is gebleken dat er steeds meer aandacht is voor het nut en de noodzaak van buitenles. Leerlingen ervaren meer plezier in de lessen en vinden het fijn dat ze meer kunnen bewegen. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat leerlingen de lesstof beter onthouden. Bij het geven van 1 uur buitenles per week, verwacht 90% van de leerkrachten op lange termijn ook betere leeropbrengsten bij leerlingen.

Groene Schoolpleinen

Ondanks dat in deze natuurles de aandacht ligt op stoepplantjes, zijn er steeds meer scholen aan de slag met vergroening van hun plein. Een groen schoolplein zorgt voor meer uitdaging en meer mogelijkheden om aan de slag te gaan met buitenlessen.  Inmiddels zijn al 27 basisscholen en 8 voortgezet onderwijs scholen in Nijmegen bezig of klaar met de vergroening van hun schoolplein. Maar liefst 18 scholen hebben hiervoor subsidie mogen ontvangen vanuit de Provincie Gelderland. De Bastei begeleidt de scholen in het proces naar vergroening.