Nijmegen, 19 maart 2009
Schoolverzuim extra aangepakt op Dag van de Leerplicht
Bureau Leerplicht Nijmegen gaat vanavond tijdens de Dag van de Leerplicht extra huisbezoeken afleggen aan verzuimende leerlingen en hun ouders.
Leerplicht geeft het reduceren van de meldingen de hoogste prioriteit, omdat schoolverzuim kan leiden tot leerachterstanden en problemen op school.
In 2008 kwamen bij Bureau Leerplicht in totaal 1329 meldingen binnen van schoolverzuim. In 350 van deze gevallen ging het om Nijmeegse leerlingen tussen de 16 en 18 jaar oud die nog geen startkwalificatie (een havo-, vwo- of mbo2-diploma) voor de arbeidsmarkt hebben gehaald. Met ingang van dit jaar is Bureau Leerplicht ook verantwoordelijk voor kwalificatieplichtige leerlingen uit de buurgemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Mook en Middelaar, Ubbergen en Wijchen. Deze nieuwe taak én de extra aandacht voor het terugdringen van het verzuim van kwalificatieplichtige leerlingen bij het ROC Nijmegen heeft gezorgd voor een stijging van het aantal meldingen van schoolverzuim. Tot en met half maart 2009 kwamen bij Bureau Leerplicht al 1160 meldingen binnen van schoolverzuim. In 680 gevallen ging het om leerplichtige leerlingen uit Nijmegen. De andere 480 gevallen betrof het kwalificatieplichtige leerlingen uit Nijmegen en de buurgemeenten.
Om leerlingen en hun ouders bewust te maken van de negatieve effecten van schoolverzuim, gaan medewerkers van bureau Leerplicht vanavond onaangekondigd huisbezoeken afleggen. Insteek hierbij is dat de leerlingen zo snel mogelijk weer terug naar school gaan.
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Thema dit jaar is ‘School? Bekijk ’t…eens anders!´. Leerlingen, ouders en leerkrachten staan stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Kinderen in Nederland zijn vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden leerplichtig. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht is sinds 2007 ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.
Bron Gemeente Nijmegen