Nijmegen, 4 januari 2011
Schoolwijzer Nijmegen: 91 procent leerlingen kan terecht op 1e voorkeursschool
Van de 1810 kinderen die tot en met oktober zijn aangemeld voor een Nijmeegse basisschool konden 1653 kinderen (ruim 91 procent) terecht op de favoriete school van hun ouders. Van de andere kinderen konden 102 kinderen (6 procent) geplaatst worden op de tweede voorkeurschool, en 37 kinderen (2 procent) op de derde favoriete school.
Dat blijkt uit een analyse van de tot en met oktober gehouden aanmeldrondes bij Schoolwijzer Nijmegen voor het schooljaar 2010/2011. Deze analyse is vandaag door het college van burgemeester en wethouders naar de Nijmeegse gemeenteraad verstuurd.
Schoolwijzer Nijmegen is in 2009 opgericht om te zorgen voor een eerlijkere en transparantere aanmeldprocedure in het basisonderwijs in Nijmegen. Waar voorheen iedere basisschool zijn eigen procedure en voorrangsregels hanteerde, zijn die nu gelijkgetrokken voor alle basisscholen. De verwerking van alle aanmeldingen hebben de scholen ondergebracht in een gezamenlijk aanmeldpunt: ouders kunnen bij Schoolwijzer Nijmegen (www.schoolwijzernijmegen.nl) minimaal drie en maximaal zes voorkeursscholen aangeven. Ze hoeven niet langer bij verschillende scholen langs om zich aan te melden, en staan ook niet langer op verschillende wachtlijsten.
Alle aanmeldingen die binnen een bepaalde periode worden ontvangen worden gelijktijdig in behandeling genomen. Alle kinderen zijn in principe welkom op de eerste voorkeurschool. Maar als er meer aanmeldingen zijn voor een school dan dat er plek is, krijgen kinderen van wie al een broertje of zusje op de school zit voorrang, gevolgd door kinderen die in de buurt van de school wonen. Als daarna nog plek is wordt voorrang gegeven aan kinderen die positief bijdragen aan de verhouding 30 procent kansarme – 70 procent kansrijke leerlingen. Verder geldt: kinderen uit Nijmegen gaan voor kinderen buiten Nijmegen.
Alle aanmeldingen voor het Nijmeegse basisonderwijs van het lopend schooljaar 2010/2011 zijn voor het eerst verlopen via Schoolwijzer. Van alle aanmeldingen tot en met oktober kon 99% terecht op één van de voorkeurscholen van de ouders. 17 kinderen (1%) konden niet geplaatst worden op de door de ouders opgegeven basisschool. De scholen die de ouders hadden opgegeven, hadden te maken met meer aanvragen dan dat er plek is. Op basis van het principe broertje/zusje, buurtkinderen en 30/70 kregen andere voor deze scholen aangemelde kinderen voorrang op deze scholen. Met de ouders van de betrokken leerlingen is overlegd over een goed alternatief.
Schoolwijzer Nijmegen is één van de maatregelen die bijdraagt aan het anti-segregatiebeleid van de gemeente. Dat beoogt sociaal-economische segregatie in het basisonderwijs (te grote concentraties van leerlingen met een ontwikkelingsachterstand of een risico daarop) tegen te gaan. Andere maatregelen die in dat verband worden genomen zijn:
Het stimuleren van een bewuste schoolkeuze door ouders.
Investeren in scholen waar sprake is van sociaal-economische of witte vlucht.
Via huisvestingsbeleid zorgen voor wijken met een gemengde sociaal-economische samenstelling.
De komende maanden vindt een evaluatie plaats van het anti-segregatiebeleid van de gemeente. Onderzocht wordt hoe de uitvoering verloopt, of er al effecten zichtbaar zijn, en hoe het beleid verbeterd kan worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Onderzoek en Statistiek.
Bron Gemeente Nijmegen
Rubriek Onderwijs, scholen en opleidingen