GroenLinks – Vervanging software pakketten

Nijmegen, 25 maart 2009
 
De fractie van GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W betreffende de vervanging van diverse software pakketten die in 2009 staan te gebeuren.
Dan verlopen namelijk de licenties voor Microsoft-producten bij de gemeente.

In 2003 reeds heeft de gemeenteraad besloten zoveel als mogelijk met Open Standaarden en Open Source Software (OSOSS) te willen werken. Het College beloofde in 2006 om in 2009 met een nieuwe “stand van zaken”-brief te komen. De fractie van GroenLinks wil weten of en hoe het college in dit verband om denkt te gaan met de aanschaf van nieuwe software.

De fractie roept het college ook op om bij de aanbesteding uit te gaan van het actieplan van Staatssecretaris Heemskerk “Nederland open in Verbinding”.

  
Schriftelijke vragen conform artikel 39
betreft : Stand van zaken Open Standaarden en Open Source Software

 
25 maart 2009,
Nijmegen,

Geacht College

In 2003 heeft de raad uitgesproken zoveel als mogelijk gebruik te willen maken van Open Standaarden en Open Source. In 2006 heeft het College van B&W een Stand van zaken gegeven in een collegevoorstel (06.0016506).
Daarin werd een opsomming gegeven van welke toepassingen via Open Standaarden en/of Open Source zouden kunnen functioneren, en welke niet.

De argumenten die het onderzoeksbureau LogicaCMG gaf om een groot aantal toepassingen te handhaven bij m.n. microsoft-producten (Office, Middleware en servers) waren in 2006:

– De Microsoft architectuur en omgeving voldoet aan de behoeften van de Gemeente Nijmegen en is bewezen betrouwbaar en beheersbaar.
– De Microsoft beheeromgeving is verder en beter ontwikkeld dan het Open Source alternatief voor omgevingen groter dan 50-100 clients.
– Een overschakeling naar Linux-desktops vereist om moverende redenen een groot migratietraject naar Server Based Computing.
– Het Linux Terminal Server Project is onvoldoende ontwikkeld voor beheer van een omgeving van de omvang van de Gemeente Nijmegen, terwijl de organisatie zich ook de kosten niet moet willen veroorloven om dit zelf te ontwikkelen.

Sinds 2006 zijn er op het gebied van Open Standaarden en/of Open Source enorme ontwikkelingen geweest. Veel van bovenstaande bezwaren zijn inmiddels niet meer of veel minder van toepassing; Dit wordt nog eens extra geïllustreerd door het actieplan van staatssecretaris Heemskerk ‘Nederland open in verbinding’..

Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen’.
Onderdeel van het actieplan is de invoering van een ‘comply-or-explain and commit’-principe, dat voorschrijft dat overheden (rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Op januari 2009 moeten er daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source software door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid.

In het voorstel van uw college uit 2006 luidt beslispunt 4
“In 2009 opnieuw een gefundeerde afweging te maken op basis van de dan bekende OS-state of the art”.

De fractie van GroenLinks heeft hierover de volgende vragen

1 Wanneer kan de raad deze gefundeerde afweging verwachten?

2 Zal deze state of the art wederom door een gerenommeerd bedrijf gemaakt worden?

3 In 2009 verlopen de licenties en onderhoudscontracten van Microsoftproducten. Hoe wil het College hiermee omgaan? Is er al een opvolger? Is hierbij gekeken naar Open Standaarden en Open Source oplossingen?

4 De gemeentelijke desktops draaien op Windows XP. De ondersteuning op dit Operating System is beperkt. Heeft het college al besloten wat de opvolger wordt van Windows XP? Is hierbij gekeken naar Open Source en Open Standaarden?

5 Is het college bereid bij de aanbesteding van de nieuwe software de uitgangspunten van actieplan Heemskerk als basis te nemen?
namens de fractie van GroenLinks

Miesjel Spruit
Toon Verploegen