Sometimes I Wonder – Mark Brusse, Valkhof

Sometimes I Wonder – Mark Brusse

Museum Het Valkhof – 21 juni t/m 22 september 2019

Met Sometimes I wonder brengt Museum Het Valkhof een hommage aan Mark Brusse (Alkmaar 1937), die dit jaar zijn zestigjarig jubileum viert. In een groot retrospectief waarin ruim 150 werken te zien zijn, komt de veelzijdigheid van de kunstenaar uitgebreid naar voren. Niet voor niets vindt de tentoonstelling in Museum Het Valkhof plaats: in Nijmegen legt Brusse in zijn jeugdjaren de grondslagen van zijn kunstenaarschap. Zes decennia later is de kunstenaar nog altijd ongekend actief en verkent met voortdurende verwondering de grenzeloze kracht van het beeld.

Hart, hoofd en handen
Sometimes I wonder is de eerste omvangrijke tentoonstelling in 20 jaar van Mark Brusse die in Nederland te zien is. Meer dan 150 kunstwerken worden bijeen gebracht en geven een overzicht van zestig jaar kunstenaarschap aan de hand van drie grote terugkerende thema’s: ruimte; hart, hoofd en handen; en de vier elementen. Het centrum van de tentoonstelling wordt uitgemaakt door een kloppend hart: een steeds terugkerend thema dat hij als het ware lijkt te gebruiken om zijn werk leven in te blazen. Ook het geluid van het hart van Brusse zelf zal niet ontbreken.

Veelzijdig kunstenaar terug in Nijmegen
Op zoek naar gelijkgestemden vertrekt Brusse op jonge leeftijd naar het buitenland. Hij sluit vriendschappen met kunstenaars als John Cage, Daniel Spoerri en Roland Topor. Hij zuigt belangrijke ontwikkelingen in de kunst, zoals de minimal art, in zich op en groeit uit tot een veelzijdig kunstenaar. Brusse maakt assemblages, hij tekent en schildert en maakt zowel sculpturen als ruimtelijke ensceneringen. Daarbij experimenteert hij met verschillende technieken en onderzoekt de kracht van diverse materialen. Hij observeert zijn dagelijkse omgeving en laat zich er door inspireren. Zijn werk laat invloeden zien uit verschillende internationale werkperiodes in onder meer Azië en Afrika, waarin hij samenwerkt met en inspiratie opdoet bij lokale ambachtslieden.

Bij herhaling grijpt hij terug op zijn vroege fascinatie voor archeologie. Brusse groeit op in Nijmegen waar hij zich ontpopt tot een verwoed amateurarcheoloog en verzamelaar van archeologische vondsten. Hoewel hij de stad heeft ingeruild voor Parijs, hebben de Nijmeegse scherven een blijvende rol in zijn werk en duikt de archeologie er nog herhaaldelijk in op, daar waar hij vondsten interpreteert, elkaar vreemde elementen met elkaar combineert en terugpakt op basale materialen als klei en hout.

Sometimes I wonder
Brusse’s devies aan de bezoeker is dat zij zich mogen verbazen over de wereld die zij betreden. Zijn universum nodigt uit tot verwondering en inspireert door nieuwe manieren van kijken naar de werkelijkheid, de wereld en het leven zelf.

Gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst
Gelijktijdig is de tentoonstelling Gekust door Knust, 35 jaar stencilkunst te zien. Knust van oorsprong een Nijmeegs kunstenaarsinitiatief met wortels in de kraak- en punkbeweging van de jaren tachtig, is internationaal bekend om zijn grafische felgekleurde stencildrukwerk. De Knustenaren staan wereldwijd bekend als meesters in de stencildruktechniek en risografie. Als een van de eerste legt het collectief zich in 1983 toe op deze druktechniek. Musea van over de hele wereld hebben inmiddels het werk van Knust aangekocht, waaronder het Victoria and Albert in Londen en het Museum of Modern Art in New York.

Dankzij Knust is de populariteit van risografie de afgelopen jaren enorm toegenomen en zijn de kennis en ervaring van Knust van grote waarde. Door de hernieuwde belangstelling voor stencildrukwerk en anderzijds door de terugblik op het rijke verleden van Knust (documentaire en publicatie) is het een mooie gelegenheid voor Museum Het Valkhof om op Knustiaanse wijze uit te pakken.

De tentoonstellingen zijn te zien van vrijdag 21 juni tot en met zondag 22 september 2019 in Museum Het Valkhof Nijmegen.

Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl

Museum Het Valkhof,
Kelfkensbos 59, Nijmegen, Tel 024-360 88 05

Meer activiteiten: Agenda NijmegenExposities Nijmegen