Speels Collectief ontsluit nieuwe perspectieven op relaties met “LAY DOWN AND LIFT ME UP”

In een tijd waar de traditionele opvattingen over relaties en liefde worden uitgedaagd, presenteert Speels Collectief, een mixed-abled theatergezelschap uit Arnhem, hun grensverleggende productie “LAY DOWN AND LIFT ME UP”. Deze voorstelling, die op donderdag 28 september 2023 in première gaat in De Lindenberg te Nijmegen, nodigt het publiek uit om de veelheid aan relatievormen te verkennen en te vieren.

LAY DOWN AND LIFT ME UP _ Beeld

Een venster naar diverse liefdesvormen

In een samenleving waar tafels vaak voor twee zijn gedekt en het traditionele huwelijk het voornaamste relationele model is, stelt deze voorstelling de vraag: “Wat als er meer is?” Door een kijkje te nemen achter gesloten deuren, onthult Speels Collectief een spectrum aan relatievormen, van monogamie tot polyamorie, en zet daarbij het bed als centraal symbool van intimiteit en relatievorming.

Beperkingen overstijgen

Binnen een groot beddenlandschap kunnen bezoekers verschillende relationele situaties en scenario’s ervaren, waaronder een polyamoureuze spaghettiscène en het gebruik van een tillift in een intiem dansduet. Door de diversiteit van de acteurs, die variëren in leeftijd, gender, beperking en etniciteit, biedt de voorstelling een rijke tapestry van perspectieven, die traditionele opvattingen van liefde en relaties in twijfel trekken.

Uitdagen van het status quo

De performers van Speels Collectief gingen de uitdaging aan om enkele van de hindernissen aan te pakken die ze in hun dagelijks leven tegenkomen, zoals de onmogelijkheid om een tweepersoonsbed te boeken in hotels voor twee rolstoelgebruikers. Deze echte ervaringen worden in de voorstelling vertaald naar indringende scènes.

Speels Collectief – Meer dan theater

Met hun kenmerkende mixed-abled benadering streeft Speels Collectief ernaar om te ontwrichten, uit te dagen en de kijkers te laten heroverwegen. Ze richten zich op het ontmantelen van vooroordelen en bevorderen een breder begrip en waardering voor thema’s als inclusie en validisme.

Komende shows

  • 08-09-23: Cultureel Centrum Jan van Besouw, Goirle (TRY OUT).
  • 28-09-23: De Lindenberg, Nijmegen.
  • 11-10-23: De Kring, Roosendaal.
  • 02-11-23: Theater ’t Mozaïek, Wijchen.
  • 07-11-23: Schouwburg Concertzaal, Tilburg.
  • 02-12-23: Posttheater, Arnhem.